Instellingen

Partijen in Groningen willen duidelijkheid over flauwvallen bij ontgroening Albertus

Het pand van studentenvereniging Albertus Magnus in de stad Groningen
Het pand van studentenvereniging Albertus Magnus in de stad Groningen © ProNews

Oppositiepartij SP en coalitiepartij GroenLinks willen duidelijkheid van de burgemeester over de gebeurtenissen bij studentenvereniging Albertus Magnus.

De Volkskrant meldde maandag dat er vier studenten tijdens ontgroeningsactiviteiten zijn flauwgevallen en dat nog eens tientallen andere studenten onwel zijn geworden. De studentenvereniging meldde dat aanvankelijk niet bij de universiteit, ondanks afspraken dat wel te doen.

RTV Noord heeft vooralsnog geen contact kunnen krijgen met het bestuur van Albertus. Vragen zijn inmiddels per mail verstuurd, maar de antwoorden waren nog niet gegeven op het moment van publicatie.

'Verenigingen krijgen te veel ruimte'

De politieke partijen willen weten hoe de burgemeester en wethouders aankijken tegen de gebeurtenissen die zich tijdens de introductie voltrokken. Ze vinden dat studentenverenigingen te veel ruimte krijgen en dat er harder moet worden opgetreden als de opgestelde gedragscode wordt overschreden.

Zijn de studenten bij de huisartsenpost geweest?

Albertus heeft via een online statement laten weten dat de getroffen personen zijn onderworpen aan een gesprek met het 'medisch team'. Die heeft de conclusie getrokken dat alles verder in orde was. Ook daar stellen GroenLinks en SP vraagtekens bij. Ze willen de status van dat zogenoemde team weten, maar ook of ze naar een huisartsenpost of ziekenhuis zijn gebracht. Verder laten ze weten dat ontgroeningsrituelen niet vernederend van aard moeten zijn.

Het stadsbestuur zal de vragen woensdagmiddag gaan beantwoorden tijdens het vragenuur van de gemeenteraad.