Dieven crossmotoren sloegen toe in Eelde, mogelijk ook in Groningen

Vrouwe justitia
Vrouwe justitia © Katherine Kerry/Flickr (Creative Commons)
Drie mannen uit Gasselternijveen (20), Assen (24) en Hoogersmilde (47) die verdacht worden van diefstallen van crossmotoren en toebehoren in Eelde, Deurze en Hooghalen hebben mogelijk ook toegeslagen in Spier en Groningen.
Dit bleek dinsdag tijdens een rechtszitting in Assen. De mannen werden in juli van vorig jaar opgepakt, maar zitten niet meer vast.
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de drie als hoofdverdachten in het politieonderzoek met de naam Mercedes. Dat onderzoek leverde twaalf aanhoudingen op van mannen tussen de 19 en 51 jaar oud. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. De verdachten en het OM konden nog onderzoekwensen indienen.

Administratieve fout

De officier van justitie kwam met de uitbreiding van de aanklacht met de diefstallen in Groningen en Spier. Ze overviel hiermee de verdediging, omdat de advocaten dachten dat zij al een definitieve tenlastelegging hadden ontvangen. Zij hadden zich niet op deze nieuwe feiten ingesteld.
Het is een administratieve fout van de zijde van het OM die kan worden hersteld door later een aanvullende dagvaarding toe te voegen in deze zaak.

Acht elektrische fietsen

De man uit Hoogersmilde wordt ook verweten dat hij vorig jaar in april in Borger acht elektrische fietsen heeft gestolen. In zijn schuur zijn motoronderdelen gevonden, die volgens justitie afkomstig zijn van deze inbraken.
Op de telefoon van de man uit Gasselternijveen stonden filmbeelden, waarop hij te zien is met een crossmotor, vermoedelijk ook gestolen.
De 24-jarige Assenaar werd gespot op een motor, waarop hij met een kindje rondreed. Volgens politie was de motor gestolen en komt die overeen met een foto van een van de aangevers. De advocaat van de Assenaar wilde dat een deskundige de film- en fotobeelden in het dossier onderzoekt. De rechtbank stemde hierin toe. Daarnaast moeten nog meer getuigen worden gehoord.
Wanneer de volgende zitting is, is nog niet bekend.