Van foodtrucks tot deli's: een horecaonderneming starten in coronatijd

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de horeca in Nederland. Toch zijn er dappere ondernemers die ondanks de onzekerheid besluiten een nieuw initiatief te starten. Ook in onze provincie.
Want waarom zou je niet een Foodtruck openen op de zaterdagmarkt in Hoogezand, of Joodse broodjes verkopen omdat je die in de rest van Nederland niet kan vinden? Of wat dacht je van een restaurant op wielen? Dit verhaal gaat over drie ondernemers die niet terugdeinzen voor een uitdaging.

Jonge initiatiefnemer

In Hoogezand besloot Rutger Sotthewes om een gok te wagen: afgelopen jaar wist hij een foodtruck op de kop te tikken. 'Het kostte mij en mijn vader twee maanden om de truck helemaal op te knappen.'
Rutger is nog maar twintig jaar oud, maar heeft alle vertrouwen in zijn onderneming. 'Jongeren zijn tegenwoordig heel erg bezig met eten. Als ik een dagje naar Rotterdam ga, vragen mijn vrienden bij thuiskomst 'wat heb je gegeten' in plaats van 'wat heb je gedaan'.
'De jeugd hier houdt van lekker eten, maar terwijl dat in de stad Groningen volop te vinden is, eindig je in Hoogezand toch vaak bij de standaard patatzaak of de visboer.' En daarom bracht Rutger een Amerikaanse lekkernij naar de zaterdagmarkt in Hoogezand: het Philly cheese steak broodje, geïnspireerd op een soortgelijk broodje dat hij ooit at in Almere, 'maar ik kan niet elke dag naar Almere rijden voor zo'n broodje'.
Rutger en zijn vriendin Wynona aan het werk in de foodtruck
Rutger en zijn vriendin Wynona aan het werk in de foodtruck © Rutger Sotthewes

Uitverkocht op de eerste dag

En dat zijn broodjes in de smaak vallen, bleek wel op 4 september, de eerste dag dat Rutger op pad ging met zijn foodtruck. 'Ik had eerst 100 broodjes besteld bij de bakker, maar vroeg op het laatste moment toch om het dubbele aantal, omdat ik twijfelde of het wel genoeg zou zijn. Uiteindelijk was ik om 15:00 uur 's middags al helemaal uitverkocht.'
Ik moet het hebben van de jongeren
Rutger Sotthewes - Eigenaar foodtruck 'Zoek je beef'
Voor zijn oma was het nog even wennen, zo'n Philly cheese steak. Toen ze vroeg om bestek bij het eten, moest Rutger stiekem toch een beetje lachen. 'Mijn generatie is gewend aan dit soort fastfood; dat is mijn doelgroep. Niet persé de oudere mensen op de markt, die komen gewoon voor de kaas- of viskraam. Ik moet het hebben van jongeren die speciaal naar de markt komen voor mijn kraam.'
Rutger hoopt dat hij binnenkort ook de rest van Groningen aan kan doen met zijn foodtruck. 'Het mooiste zou zijn dat ik in de toekomst doordeweeks in andere plaatsen mijn broodjes kan verkopen, zodat ik iedereen kennis kan laten maken met de Philly cheese steak.'

Joodse lekkernijen in Stad

Ook ondernemer Bojan Aleksander durft een volgende stap te zetten en opende afgelopen woensdag een tweede horecazaak. In 2019 opende hij zijn eerste restaurant in Stad. 'Tijdens de lockdown zijn wij noodgedwongen overgegaan op het bezorgen van onze gerechten. Toen het restaurant weer open mocht, zocht ik een mogelijkheid om onze gerechten nog steeds thuis bezorgd te krijgen bij de klant.'
Zodoende werd de Joodse Deli Alley in het leven geroepen: een klein lunchzaakje met beperkte zitplekken, dat de thuisbasis is voor het bereiden van gerechten die vervolgens gehaald, gebracht of meteen verorberd kunnen worden.
Kok in de keuken bij de Deli Alley
Kok in de keuken bij de Deli Alley © Bojan Aleksander
Maar wat is dan een deli? 'Een Joodse deli is een plaats waar Joodse delicatessen worden bereid en gegeten, zoals pastrami sandwiches, een broodje waarvoor onder meer rundvlees 15 uur lang gepekeld, gerookt en gegaard moet worden. Toen ik 18 jaar geleden in New York was, zag ik overal deli's, maar toen ik in Europa op zoek ging naar iets soortgelijks, bleek dat moeilijk te vinden.' Dat was de trigger voor Bojan: 'Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!'

Als zoete broodjes over de toonbank

Ondanks alle onzekerheden die de coronatijd met zich meebrengt, is Bojan positief gestemd over de toekomst van zijn deli. 'Sinds de opening vier dagen geleden, staat er elke dag een rij vanaf 12:00 uur. De animo is overweldigend. Onze special is elke dag binnen een uur uitverkocht, dus vanaf volgende week maken we grotere batches om de vraag aan te kunnen.'
Zonder corona waren we waarschijnlijk nooit op dit idee gekomen
Martin Altena - Eigenaar rijdend restaurant 'De Bus'

Rode dubbeldekker

Het idee om iets nieuws te gaan doen ontstond bij Martin Altena en zijn compagnon en vriend Bryan Botter toen ze tijdens de tweede lockdown thuis kwamen te zitten. Beide waren werkzaam in het nachtleven van Groningen. 'Als er geen corona was geweest, waren we waarschijnlijk nooit op dit plan gekomen.'
Na lang brainstormen, voorbereiden en veel klussen gaan ze vanaf oktober de straat op met een rijdend restaurant. Het bijzondere van het restaurant? Het bevindt zich in een originele Engelse dubbeldekker bus. ‘We waren op zoek naar een karaktervolle wagen die bovendien gezelligheid uitstraalt. Doordat de bus uit twee verdiepingen bestaat, zijn er ongeveer dertig zitplaatsen.’
Rijdend restaurant 'De Bus'
Rijdend restaurant 'De Bus' © Martin Altena
Behalve de opvallende verschijning van het rijdende restaurant, proberen Martin en Bryan het verschil te maken door opmerkelijk eten aan te bieden: gezond comfort food. ‘Het aanbod in Groningen is momenteel te eenzijdig en te ongezond. Wij willen studenten en jonge Stadjers iets aanbieden dat gezond maar ook betaalbaar is.’

Hippe menukaart

Martin omschrijft de gerechten van rijdend restaurant ‘De Bus’ als vernieuwend, maar herkenbaar. Zo kan je bijvoorbeeld gegrilde boerenkool bestellen met worst, maar dan wel in een eigengemaakte taco.
De mannen mogen hun bus voorlopig alleen parkeren op een bedrijfsterrein aan de Oosterhamrikkade, maar hopen dat ze in de toekomst ook de weg op kunnen met de dubbeldekker. ‘Het restaurant blijft onze prioriteit, ook als het nachtleven weer opstart. Het zou daarom ontzettend leuk zijn als we op meerdere plekken in Groningen kunnen staan om zo zoveel mogelijk mensen van gezond comfort food te kunnen voorzien.'