Schreeuw om Leven protesteert voorlopig niet tegen abortus in Stad: 'We mogen eigenlijk niets'

Het pand van Stimezo aan de Radesingel in Stad
Het pand van Stimezo aan de Radesingel in Stad © Google Street View
Er zijn voorlopig geen anti-abortusprotesten van actiegroep Schreeuw om Leven bij de abortuskliniek in de stad Groningen. De anti-abortusactivisten zien nog altijd niets in de plek die burgemeester Schuiling heeft aangewezen voor de protesten.
'Het heeft zo weinig zin, we mogen eigenlijk niets', baalt Hendrika Jelies namens Schreeuw om Leven. Ze zegt dat haar actiegroep sinds de nieuwe regels ingingen niet meer in Groningen gedemonstreerd heeft. Een aantal demonstranten dat niet aan Schreeuw om Leven verbonden is, deed dat afgelopen week nog wel.

Burgemeester Schuiling van Groningen besloot begin juni dat de anti-abortusprotesten niet meer op de stoep voor de kliniek mogen plaatsvinden. Het grasveld in de Radesingel is wel voor de demonstranten beschikbaar.
Op die manier kunnen zij de vrouwen niet benaderen of fysiek belemmeren om door te lopen. De bezoekers kunnen daardoor de demonstranten vermijden, was de gedachte van de burgemeester.
'We mogen geen flyers aanbieden en onze stem eigenlijk niet gebruiken', vindt Jelies, die het daar niet mee eens is. 'Ook mogen we mensen niet visueel hinderen, maar hoe ziet dat eruit? Mogen we dan eigenlijk helemaal niet gezien worden?', vraagt ze zich af.

Commissie buigt zich over bezwaren

Omdat Schreeuw om Leven het niet met de nieuwe locatie eens is, heeft het een bezwaar ingediend bij de gemeente. De gemeentelijke bezwarencommissie buigt zich daar nu over: afgelopen week was de hoorzitting in de kwestie.
Jelies verwacht binnen vier tot acht weken een uitspraak van de commissie te krijgen. 'Als die niet in ons voordeel is, dan stappen we mogelijk naar de voorzieningenrechter', stelt ze.