Instellingen

Stadsbestuur moet meer ruimte zoeken voor weidevogels van Suikerzijde

Een impressie van Suikerzijde
Een impressie van Suikerzijde © Gemeente Groningen

Op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen komt een nieuwe woonwijk. Op die plek leven nu onder meer weidevogels. De gemeente heeft elders een aantal hectares voor die dieren gereserveerd, maar de provincie vindt dat te weinig.

De afgelopen tijd is er veel commotie ontstaan over de bebouwing van de vloeivelden van de voormalige suikerfabriek. Natuurorganisaties zien de plannen niet zitten omdat het bouwgebied zich heeft ontpopt tot natuurgebied waar meerdere dieren leven.

De gemeente moet die beesten nu elders onderbrengen. Die plannen liggen ook klaar, maar de provincie gaat er niet zonder slag of stoot mee akkoord.

40 tot 62 hectare

Zo wil het provinciebestuur dat de gemeente meer hectares zoekt voor het onderbrengen van weidevogels. Het stadsbestuur heeft 16 hectare aan zogenoemde natuurcompensatie ingetekend, terwijl de provincie nu minimaal 40 hectare eist. Dat kan nog oplopen tot 62.

Dat aantal is volgens de provincie nodig, zo blijkt uit onderzoek, om de populatie weidevogels in stand te houden. In 2020 waren er 17 grutto's, 5 scholeksters, 6 kievieten en 8 tureluurs aan het broeden. De provincie wil daarom zien dat er vanaf 2023 40 hectare beschikbaar is voor de weidevogels.

Bouwen kan beginnen

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) laat desgevraagd weten dat hij geen probleem ziet in de zoektocht naar de extra hectares. Hij vertrouwt erop dat die zoektocht gaat lukken en zegt dat de provincie ook meekijkt naar de extra ruimte.

Ook al is de extra ruimte nog niet gevonden; de gemeente mag al wel starten met de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van de nieuwe woonwijk.