Bezetting Academiegebouw leidt nog niet tot extra noodopvang

Studenten tijdens de bezetting van het Academiegebouw
Studenten tijdens de bezetting van het Academiegebouw © Eva Hulscher/RTV Noord
Een week na de bezetting van het Academiegebouw in de stad zijn er nog geen extra noodopvangbedden gerealiseerd.
Zowel actiegroep Shelter our Students (SOS) als de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zegt samen druk bezig te zijn om meer bedden voor studenten zonder kamer te organiseren.

Uren onderhandelen

Vorige week donderdag drong een groep van 75 studenten het Academiegebouw binnen om aandacht te vragen voor het tekort aan kamers, voor met name internationale studenten.
De universiteit sloot daarop het gebouw en zegde alle daar geplande hoorcolleges af. Na uren onderhandelen kwamen de actievoerders met universiteit en gemeente overeen dat zij voor meer noodopvangbedden zullen zorgen. Dat is nog niet gelukt.
We moeten nu eerst een schatting maken hoeveel bedden er nodig zijn
Marinus Jongman (SOS)
Marinus Jongman van SOS: 'Wij moeten nu eerst een schatting maken hoeveel bedden er nodig zijn.'

Eerst analyse, dan pas bedden

Volgens Jongman hebben in totaal 750 studenten zich bij zijn organisatie gemeld, omdat ze een plekje zoeken. 225 van hen logeren nu tijdelijk bij een Stadjer of andere student 'op de bank'.
'Een ander deel heeft al iets gevonden en een deel zit al in de noodopvang. Niet iedereen heeft meer een plekje nodig, maar we denken dat er een grote bult bedden bij moet.'
Om te achterhalen hoe groot de nood nog is, heeft SOS een enquête uitgedaan. 'We hopen dat zoveel mogelijk mensen 'm invullen, zodat we aantallen hebben.'
Je kan nou eenmaal niet een locatie uit de lucht plukken
Marinus Jongman
De RUG wacht die analyse af, zegt woordvoerder Anja Hulshof. Ondertussen is de zoektocht naar een geschikte locatie al wel bezig. 'Daar is de gemeente al naar aan het kijken'.
Jongman heeft daar vertrouwen in. 'We werken naar elkaar toe, er wordt niet afgewacht. Het plan is om stap voor stap op te schalen.'

Nog wel nodig?

Hoe langer de nieuwe noodopvang op zich laat wachten, hoe groter de kans dat het dan niet meer nodig is. Studenten zoeken immers zelf ook verder naar een kamer. Bovendien zit de huidige noodopvang niet helemaal vol.
Jongman: 'Je kan nou eenmaal niet een locatie uit de lucht plukken. Als het niet meer nodig is, des te beter. Maar dat verwachten we niet.'