FC Groningen richt zich ook op vrouwenvoetbal: 'Wij willen ze die kans bieden'

De oranjevrouwen lopen zich warm voorafgaand aan een interland in de Euroborg
De oranjevrouwen lopen zich warm voorafgaand aan een interland in de Euroborg © OrangePictures
Heeft FC Groningen binnen een aantal seizoenen ook een vrouwenteam? Het zou zomaar kunnen, want de Trots van het Noorden gaat onderzoeken of het op termijn mogelijk is om in de Vrouwen Eredivisie uit te komen. Ook wordt gekeken naar opleidingsmogelijkheden voor meiden- en vrouwenteams.
De club wil richting het seizoen 2022-2023 inzichtelijk hebben wat ervoor nodig is om een vrouwenvoetbalafdeling op te starten. Een eerste stap naar de haalbaarheid van een vrouwenteam van FC Groningen is dat Valerie Overkamp is aangesteld als projectleider.
'Zelf heb ik tot en met mijn negentiende bij de jongens gevoetbald', laat ze weten. 'Daarna hield het noodgedwongen op, omdat er bij mijn amateurvereniging geen vrouwenvoetbalteam bestond en verder voetballen bij de mannensenioren geen optie was. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ik wil meiden in de toekomst wel die mogelijkheid bieden.'
In het achterland van FC Groningen hebben jonge meiden geen rolmodellen
Wouter Gudde - algemeen directeur FC Groningen
Overkamp is student Sportkunde aan de Hanzehogeschool en zal haar oor onder meer te luister leggen bij betaald voetbalorganisaties die al ervaring hebben met een vrouwenteam op eredivisieniveau. Algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde, ondersteunt haar hierbij.

Niet direct een Eredivisieteam

Mede omdat het idee om een vrouwenvoetbaltak bij FC Groningen op te zetten nog in de kinderschoenen staat, moet volgens de club ook niet verwacht worden dat er meteen een eredivisiewaardig team staat als het zover is.
'Scouts in de regio gaan op zoek naar jonge, talentvolle speelsters met het juiste FC Groningen-dna', laat de club weten. Vanaf dit seizoen biedt FC Groningen jonge meiden al de mogelijkheid om geselecteerd te worden voor de voorselectie.
Wouter Gudde: 'Vrouwenvoetbal is mondiaal één van de snelst groeiende sporten. In het achterland van FC Groningen hebben jonge meiden geen rolmodellen. Wij willen talent inspireren en laten groeien, ook meiden die dromen van een professionele voetbalcarrière. Wij willen ze die kans op een duurzame manier bieden, maar hiervoor is wel eerst goed onderzoek nodig.'