Instellingen

Rechtszaak rondom drugslab Lucaswolde gaat van start

De inval in Lucaswolde vanuit de lucht
De inval in Lucaswolde vanuit de lucht © Noordernieuws
Vier mannen uit Lucaswolde, Amsterdam en Almere moeten zich vandaag verantwoorden in de rechtbank voor een drugslab in Lucaswolde. Het viertal wordt verdacht van het maken van crystal meth.
De zwaar verslavende drug wordt in Nederland amper gebruikt en is zeer kostbaar. Toch worden de vier verdacht van het runnen van twee laboratoria: een in Lucaswolde en in het Friese Wânswert.
De Lucaswoldiger was de eigenaar van de boerderij aan de Munnekeweg. Het vrijstaande pand ligt afgelegen en is omzoomd met bomen. Vanaf de openbare weg is de boerderij amper zichtbaar en dat maakt het een ideale locatie voor criminele activiteiten.

Drie kilo drugs

In oktober vorig jaar viel de politie het pand binnen. Er werd drie kilo crystal meth gevonden en drie kilo methamfetamine-olie. In Friesland trof de politie voor ruim vier miljoen euro aan crystal meth aan.
De verdachten hadden hun eigen rol in het runnen van het lab. Eén van hen, een Amsterdammer die op vrije voeten is, was klusjesman en taxichauffeur. Hij zou tussen verschillende laboratoria rondgereden hebben en regelmatig in Lucaswolde zijn geweest. De man is vrijgekomen omdat zijn vrouw ziek is.

Kok zit nog vast

Een andere Amsterdammer zit nog vast. Hij wordt gezien als het brein achter de drugs: hij bereidde de crystal meth. Dat is een zeer gevaarlijk en specialistisch klusje dat maar weinig mensen in de vingers hebben. De man is op heterdaad betrapt in het lab met een gezichtsmasker op.
De rechtbank Leeuwarden, die de zaak behandelt, trekt een dag uit voor de behandeling.