Nieuw onderzoek zou alternatief bieden voor omstreden stroomkabel Schier

Het traject van de west-route van de nieuwe stroomkabels
Het traject van de west-route van de nieuwe stroomkabels © RTV Noord
Uit een nieuw onderzoek zou blijken dat er toch een goed alternatief is voor een ondergrondse stroomkabel die minder impact op de natuur heeft. Dat heeft wethouder Eltjo Dijkhuis laten weten aan de gemeenteraad van het Hogeland.
De kabel is nodig om de stroom van een nieuw, groot windmolenpark boven het eiland naar Eemshaven te krijgen. De geplande westelijke route onder het Nationaal Park Schiermonnikoog en landerijen van Het Hogeland liep, stuitte op weerstand.
Gemeentebelangen stelde tijdens de raadsvergadering vragen over de kwestie. De partij wilde graag dat andere routes beter onderzocht zouden worden.
Dat is inmiddels in volle gang volgens wethouder Dijkhuis: ‘Alle partijen, waaronder Omgevingsberaad Waddengebied, gemeenten, provincies, Het Rijk en TenneT zijn nog steeds in gesprek.'

Ontwikkelingen

‘Er is nieuw onderzoek uitgevoerd die onze originele gedachte bevestigt, en er op de oostelijke route wat mogelijk is. Er zijn routes die eerder zijn afgevallen waarvan deskundigen en onafhankelijken zeggen dat daar opnieuw naar gekeken moet worden’, vertelt wethouder Dijkhuis. Volgens hem zijn er nieuwe routes onderzocht in het oostelijke gebied naast Schiermonnikoog.
De oost- en westroute van de stroomkabel bij Schiermonnikoog
De oost- en westroute van de stroomkabel bij Schiermonnikoog © RTV Noord
De kabel aanleggen via een oostelijke route, langs de Waddeneilanden, was eerder geen optie volgens het ministerie van Economische Zaken en TenneT. Daar zouden al te veel kabels liggen.

Uitwerken

‘Wij hebben opnieuw bij het Rijk aangegeven om beter te kijken naar de oostelijke variant. Daar lijken nu toch wel meer kansen te liggen. De lange westelijke route over land is ingewikkeld vanwege de bezwaren’, zegt Dijkhuis. Hij verwacht dat er snel meer nieuws over de route van de stroomkabel komt.