Ruime steun voor plan reclamebelasting in Westerkwartier

Centrum van Leek
Centrum van Leek © RTV Noord
In de gemeenteraad van Westerkwartier tekent zich een ruime meerderheid af voor de invoering van reclamebelasting voor winkeliers en andere ondernemers in het centrum van Leek en Zuidhorn. Het geld dat met de reclamebelasting wordt geïnd wordt in Leek in het Centrumfonds Leek gestort.
Middenstanders in Leek en Zuidhorn kunnen het geld gebruiken voor bijvoorbeeld sfeeractiviteiten rond feestdagen en het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum.
Afgelopen januari sprak de raad ook al over de invoering van de reclamebelasting. Een beslissing werd toen uitgesteld omdat niet alle ondernemers in Leek waren geïnformeerd of zich hadden kunnen uitspreken over het plan. De middenstand in Zuidhorn was enthousiast over het plan.

Vierhonderd euro

Op verzoek van wethouder Elly Pastoor (PvdA) deden de besturen van het Promotie Platform Leek (PPL) en de Handelsvereniging Leek-Nietap (HVL) in de afgelopen maanden onderzoek naar het draagvlak voor de reclamebelasting. Tijdens het onderzoek is volgens beide organisaties met vrijwel alle ondernemers één of meerdere keren persoonlijk gesproken en dat heeft geleid tot ruim voldoende steun voor het plan.
Winkeliers en andere ondernemers in het centrumgebied betalen elk vierhonderd euro. Ook filiaalbedrijven betalen vierhonderd euro. Het geld wordt geïnd door de gemeente, die het na aftrek van gemaakte kosten doorsluist naar beide ondernemersfondsen. De fondsen in Leek en Zuidhorn bepalen zelf waaraan het geld wordt uitgegeven, de gemeente Westerkwartier heeft daar geen zeggenschap over.

Twijfel

Bij GroenLinks was er twijfel. Volgens Aart Jan Feitsma (GL) is een bijdrage van vierhonderd euro te hoog voor sommige kleinere ondernemers met weinig omzet. Hij pleitte voor een bijdrage per vierkante meter vloeroppervlak. Wethouder Pastoor raadde deze methode ten stelligste af. ‘Dan komen we terecht in een onoverzichtelijk en bewerkelijk systeem van geldinning dat veel meer kost dan het oplevert. Dat gaat ten koste van het centrumfonds en dat is niet de bedoeling van het plan.’
Annejet Jansma sprak namens het CDA waardering uit voor het plan. ‘De ondernemers betalen een belasting die rechtstreeks naar hun terugvloeit. En iedereen betaalt mee, ook de filiaalbedrijven. Hiermee zijn we af van freeriders die niet meebetalen, maar wel profiteren van allerlei acties.’
Over twee weken wordt er gestemd over de invoering van de reclamebelasting.