Raad weifelend akkoord met NPG-geld voor WEC Lauwersoog

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Er wordt geld van het Nationaal Programma Groningen (NPG) gevraagd om de bouw van het werelderfgoedcentrum (WEC) mogelijk te maken. Een meerderheid van de raad van gemeente Het Hogeland gaf hier, ondanks enige twijfel, toestemming voor.
Het NPG verdeelt geld dat beschikbaar is voor projecten die de leefbaarheid in het aardbevingsgebied vergroten. Gemeenten kunnen hiervoor plannen aandragen. In het nog te bouwen WEC in Lauwersoog komt onder andere het zeehondencentrum Pieterburen. Ook is er veel informatie te vinden over de Wadden.
De raad werd woensdagavond gevraagd om akkoord te gaan met een bijdrage van drie miljoen euro uit de NPG-pot voor het WEC, de provincie gaat dat doen voor 3,5 miljoen.
Het geld gaat gebruikt worden voor de aflossing van een lening.

Twijfels

Daar zat het knelpunt voor een aantal raadsleden. Gemeentebelangen merkte op dat het vastgesteld is dat geld uit het NPG bedoeld is om projecten iets extra’s te geven. ‘We hebben volgens mij met elkaar afgesproken dat we dit geld niet voor dit soort dingen gebruiken maar voor extra’s in projecten en gebouwen’, zegt Roelf Torringa, fractievoorzitter Gemeentebelangen.
Ook het CDA, VVD, Lokaal Sociaal en de ChristenUnie vinden dat dit gemeenschapsgeld niet zomaar naar het aflossen van leningen kan. ‘We bespreken hier niet inhoudelijk het WEC, daar zijn we heel enthousiast over, maar waar dit NPG-geld voor gebruikt gaat worden. En dat zorgt voor verdeeldheid’, zegt ChristenUnie fractievoorzitter Bernd de Jong. ‘Dit is gemeenschapsgeld wat maar één keer uitgegeven kan worden en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.’

Extra's

Wethouder Mariëtte de Visser (PvdA) vindt het NPG aanvraag verantwoord. ‘Het aflossen van de lening zorgt ervoor dat alles wat in en rond het gebouw gedaan gaat worden gerealiseerd kan worden.’ De extra elementen zitten volgens haar al in het project en gebouw. De omgeving kan bijvoorbeeld gebruik maken van conferentieruimtes in het gebouw.
Ook kijkt het NPG volgens de wethouder niet naar de manier waarop het geld gebruikt wordt maar naar het uiteindelijk doel.

Toch akkoord

Na de discussie stemde een meerderheid van de raadsleden toch in. ‘Het NPG moet maar beoordelen of dit voldoet aan hun eisen en het geld voor een lening gebruikt mag worden’, zegt VVD-raadslid Attje Waal. Na de voordracht van de gemeente gaat het NPG namelijk zelf ook nog toetsen of het voldoet aan alle voorwaarden om geld uit het fonds te krijgen.