OZG-bestuurder Sanders: ‘Met zonnepark zijn wij uit de gevarenzone’

Compilatie van het OZG en een zonnepark
Compilatie van het OZG en een zonnepark © Archief (bewerkt)
De bouw van een zonnepark ter grootte van vijfhonderd voetbalvelden is ‘best wel cruciaal’ voor het Ommelander Ziekenhuis (OZG). ‘Het is niet zo dat het ziekenhuis anders direct omvalt, maar met dit zonnepark zijn wij wel uit de gevarenzone’.
Dat zijn de woorden van Hennie Sanders, bestuurder van het OZG. Zij praatte woensdagavond politiek Oldambt bij over haar plannen voor een megazonnepark tussen Winschoten en Nieuweschans.
De politieke partijen moeten uiteindelijk bepalen of het zonnepark er wel of niet mag komen.

PowerField benadert OZG

Het OZG verkeert in financieel zwaar weer. Voor de bouw van het ziekenhuis zijn leningen afgesloten tegen hoge rentes en relatief korte looptijden. Maar PowerField heeft een reddingsboei. Krijgt Sanders het voor elkaar dat de politiek haar goedkeuring geeft voor het zonnepark, dan krijgt het noodlijdende ziekenhuis in één klap twintig miljoen euro overgemaakt. Dat moet in 2025 gebeuren.
Het plan is afkomstig van PowerField zelf, gaf Sanders woensdagavond toe. ‘In de media waren verhalen te lezen over onze financiële situatie, toen kwamen wij met elkaar in gesprek. Wij waren in eerste instantie ook verbaasd over dit plan.’
Die verbazing leeft ook bij de partijen. Sanders voert weliswaar een enorme lobby, maar hoe cruciaal zijn de komst van dat zonnepark en de bijbehorende miljoenen nou? Na twee uur vergaderen legt Ger Klein van Gemeentebelangen de vinger op de zere plek: ‘Er wordt om het onderwerp heen gedraaid. Hoe nodig is dat zonnepark?’ Maar de voltallige raad wordt vervolgens met een kluitje in het riet gestuurd.

Hoe nodig?

Sanders haar antwoord: ‘Het proces naar gezond worden gaat dan langer duren. En het duurt al zo lang. Wij willen in rustig vaarwater terecht komen.’ Wat dat concreet betekent en welke mogelijke gevolgen het ziekenhuis boven het hoofd hangen, blijft onduidelijk.
Hoe hoog is de totale schuld? Hoe belangrijk is die twintig miljoen euro daarin? En wat zijn de mogelijke gevolgen als het plan niet doorgaat en het OZG dus ook niet haar twintig miljoen euro krijgt? Wat merken patiënten daar bijvoorbeeld van? En kan het zijn dat het ziekenhuis dan alsnog over enkele jaren haar deuren moet sluiten? Niemand die het weet.
De politiek heeft nog tot en met november dit jaar om alle feiten op een rij te krijgen. In die maand zal gesproken worden over het gemeentelijk beleid als het op verduurzaming aankomt. Op dat moment wordt er verder gediscussieerd over het plan van het OZG.