Tekort aan wisselwoningen vormt probleem voor versterkingsoperatie

De pas opgeleverde wisselwoningen in Ten Post
De pas opgeleverde wisselwoningen in Ten Post © Nationaal Coördinator Groningen
In het aardbevingsgebied in Groningen zijn vanaf 2023 veel te weinig wisselwoningen om de versterkingsoperatie op tempo te krijgen en te houden. Over twee jaar zijn er bijna tweeënhalf keer zoveel tijdelijke huizen nodig als nu het geval is.
Dat meldde demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) woensdag aan de Tweede Kamer.

Chalets en recreatiewoningen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is verantwoordelijk voor de tijdelijke huisvesting. De NCG heeft op dit moment 470 wisselwoningen beschikbaar en verwacht medio volgend jaar 700 tijdelijke woningen te hebben. Eind volgend jaar moet dat aantal zijn uitgebreid naar 1100 huizen.
'Daarnaast zijn we op zoek naar allerlei alternatieven, zoals het voor kortere periodes gebruikmaken van chalets of recreatiewoningen, zodat we eind 2022 rond de 1500 adressen beschikbaar hebben waar mensen tijdens de sloop en nieuwbouw of de versterking van hun huis tijdelijk kunnen wonen', laat een woordvoerder van de NCG weten.

Tijdrovende voorbereiding

De voorbereiding voor een locatie voor wisselwoningen is daarnaast ook tijdrovend, weet de minister. ‘We moeten daar ongeveer anderhalf jaar voor rekenen’, aldus Ollongren. ‘Dat betekent dat we de komende tijd tussen nu en 2023 goed moeten benutten om de capaciteit te verhogen.’