Instellingen

Politie schiet 28-jarige man dood na inrijden op agenten, aanleiding nog onbekend

De politie doet sporenonderzoek op de plaats van het incident
De politie doet sporenonderzoek op de plaats van het incident © Noordernieuws
In het Friese dorp Boelenslaan, net over de grens bij Opende, heeft de politie in de nacht van woensdag op donderdag een automobilist neergeschoten die op agenten was ingereden.
De bestuurder, een 28-jarige man uit Achtkarspelen, is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.
De Fries overleed ter plekke aan zijn verwondingen
De Fries overleed ter plekke aan zijn verwondingen © Kappers Media/ANP

Op de vlucht

Agenten wilden de man controleren in Hardegarijp, maar hij weigerde te stoppen en sloeg op de vlucht. De agenten achtervolgden hem tot Boelenslaan. Daar probeerden ze de man te benaderen, waarop hij op hen inreed. Twee agenten zouden hun wapen getrokken hebben. Hoe vaak daarna geschoten is, is niet duidelijk.

'Genoodzaakt om te schieten'

Waarom de man op de vlucht sloeg, is niet duidelijk. ‘De collega's voelden zich genoodzaakt om te schieten’, zegt politiewoordvoerder Robert Jan Valkema tegen Omrop Fryslân. Toen zij op de auto schoten, werd ook de bestuurder geraakt. De man raakte ernstig gewond. Hulpverlening werd ingeschakeld, maar reanimatie kon niet voorkomen dat de man ter plaatse overleed.
De Rijksrecherche heeft de zaak in onderzoek. Op de plaats van het incident vindt donderdag sporenonderzoek plaats.
Wat mag de politie doen?
Volgens het protocol moet de politie eerst de zaak proberen te sussen door te praten. 'Zo mag er alleen geweld gebruikt worden als er geen andere opties zijn. Helpt praten of is een wapenstok nodig of moet er naar een vuurwapen worden gegrepen?', zo meldt de politie op de eigen website.
Als een agent het wapen trekt, dan moet er eerst een waarschuwingsschot in de lucht worden gelost. Als dat niet helpt, in de benen schieten. Gericht schieten is in het uiterste geval toegestaan als er sprake is van een 'hij-of-ik-noodsituatie'. Volgens de politie moet 'het gebruik van geweld in verhouding staan tot het incident. De politie mag ook niet meer geweld gebruiken dan nodig'.
Update: informatie over het sporenonderzoek toegevoegd en een kader wat de politie mag doen in dergelijke gevallen