Ter Apeler weekmarkt verplaatst om parkeerproblemen tijdens kermis op te lossen

Elk jaar wordt op het marktplein in Ter Apel een kermis gehouden
Elk jaar wordt op het marktplein in Ter Apel een kermis gehouden © Martijn Klungel/RTV Noord
Het is al langer een probleem in Ter Apel: de parkeerdruk tijdens de kermis en weekmarkt op het marktplein in het centrum van het dorp. De gemeente besluit daarom om de weekmarkt te verplaatsen.
Een jaar geleden zaten ondernemers, de gemeente en de kermisexploitant nog samen in de rechtszaal. Met een kort geding wilde een paar ondernemers ervoor zorgen dat er een oplossing komt voor het gebrek aan parkeerplekken. De kermis staat op een deel van de parkeerplaats waar klanten gebruik van maken.
Vooral op donderdag, wanneer er ook een weekmarkt is, zouden klanten van acht Ter Apeler ondernemers maar lastig een plekje kunnen vinden. Uiteindelijk trokken de ondernemers het kort geding in, omdat een gesprek over een permanente oplossing werd toegezegd.

Permanente oplossing is er nog niet

Volgens de gemeente Westerwolde zijn er al een aantal gesprekken geweest tussen een paar partijen, maar een structurele oplossing is er nog niet. Daarom de tijdelijke oplossing: de weekmarkt van donderdag op het marktplein wordt tijdens de kermis verplaatst naar het Mansholtpark.
‘Voor volgend jaar zullen er andere maatregelen genomen worden’, vertelt wethouder Giny Luth tijdens de afgelopen gemeenteraad.

Kermisexploitant nog geen gesprekken gehad

Volgens kermisexploitant Martin Veen, die de kermis in Ter Apel organiseert, is hij nog niet betrokken geweest bij de gesprekken over een permanente oplossing.
‘Er is nu goed contact met de gemeente. Dit najaar willen ze een gesprek plannen om te kijken naar een goede permanente oplossing’, aldus Veen. Hij hoopt dat de kermis en de weekmarkt beide op het Marktplein kunnen blijven.
iedereen moet een beetje flexibel zijn in de oplossing
Peter Erdman - voorzitter ondernemersvereniging Mercurius
Ondernemersvereniging Mercurius is ook betrokken bij die gesprekken. Ze vertegenwoordigen de ondernemers aan het marktplein, maar ook een deel van de marktkooplui.
De vereniging heeft nog geen standpunt ingenomen: ‘We willen eerst met iedereen rond te tafel, maar allemaal moeten we een beetje flexibel zijn in de oplossing’, zegt voorzitter Peter Erdman. ‘Met het oog op de uitspraak kan doorgaan zoals het altijd is geweest natuurlijk niet. Er moet een structurele oplossing komen.'