UWV: Groningse arbeidsmarkt in jaren niet zo krap geweest

Een wervingsbord in de horeca
Een wervingsbord in de horeca © ANP
In de provincie Groningen is momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dit was voor het laatst het geval in 2016, meldt het UWV, dat donderdag nieuwe kwartaalcijfers publiceert.
Door de arbeidskrapte hebben veel werkgevers moeite vacatures te vullen. Voor werkzoekenden is dat juist goed nieuws: zij hebben minder concurrentie.

In ICT zijn tekorten het grootst

Volgens het UWV geldt het tekort aan personeel momenteel in alle sectoren, behalve in creatieve sectoren en bij taalkundige beroepen. In de ICT-branche geldt de arbeidskrapte momenteel als 'zeer krap'. Toch ziet het instituut ook veel verschillen tussen beroepen: in de zorg- en welzijntak zijn er te over, maar is een persoonlijke verzorger niet of nauwelijks te vinden.
Momenteel is in iedere Nederlandse provincie sprake van personeelskrapte, stelt het UWV. Alleen in Zeeland en Midden-Utrecht is de arbeidsmarkt 'zeer krap'.

Minder Groningers met WW-uitkering

Het aantal mensen met een WW-uitkering nam afgelopen maand verder af met 5,0 procent. Daarmee heeft 2.2 procent van de Groningers een WW-uitkering, omgerekend 6635 inwoners. Alleen in het onderwijs en in de chemische industrie nam het aantal WW-uitkeringen toe.