'Elke dag overleg' moet zorgen voor minder sluitingen spoedafdelingen

Personeel op de afdeling spoedeisende hulp van het OZG in Scheemda
Personeel op de afdeling spoedeisende hulp van het OZG in Scheemda © Tristan Braakman/RTV Noord
De noordelijke ziekenhuizen willen de komende maanden dagelijks om tafel over de drukte op hun spoedafdelingen. Ze hopen daardoor tijdelijke sluitingen te voorkomen of sneller op te lossen.
Het komt geregeld voor dat verschillende ziekenhuizen tegelijkertijd een patiëntenstop instellen op hun afdeling voor spoedeisende hulp (SEH), omdat het er te druk is. Het gevolg is dat ambulances hun patiënten maar moeilijk kunnen overdragen, aanrijtijden niet halen en in problemen kunnen komen bij een volgende spoedmelding.

Beter in de gaten houden

Vorige week vrijdag waren op een bepaald moment vier van de vijf spoedafdelingen in Groningen en Drenthe gelijktijdig dicht. Door spoedzorgdrukte beter te monitoren moeten dit soort infarcten in de acute zorg sneller worden opgelost.
De ziekenhuizen hebben dit afgesproken in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland, waarin alle zorgverleners die te maken hebben met acute zorg zijn vertegenwoordigd.

Ook doktersdiensten overvol

Volgens het ROAZ laten de time-outs op de spoedeisende hulp-afdelingen van ziekenhuizen zien waar de hele spoedzorg mee kampt: te grote drukte. Ook de huisartsenspoedzorg in de avonden, nachten en weekenden kent steeds langere wachttijden.
Een deel van het probleem is het tekort aan met name gespecialiseerd verpleegkundigen in het hele ziekenhuis. Patiënten blijven te lang op de spoedafdeling liggen, omdat op de verpleegafdelingen geen plek is. Niet alleen ambulancediensten moeten daardoor op zoek naar een ander ziekenhuis, ook huisartsen kunnen hun patiënten niet of moeizaam naar de dichtstbijzijnde SEH verwijzen. Alleen voor patiënten in kritieke toestand is altijd plaats.

Schrap zetten voor najaar

Omdat dit probleem ook voor corona al speelde, werken de negen ziekenhuizen in Noord-Nederland al samen. Ze kijken naar de time-outcijfers, de beschikbare capaciteit van elk ziekenhuis en hebben afspraken over de verdeling van de drukte.
Deze werkwijze is niet voldoende voor de komende maanden, vinden ze nu zelf. Vanwege corona, oplopende personeelstekorten en met een griepseizoen voor de deur moeten ze meer doen. Daarom willen ze de knelpunten voortaan dagelijks bespreken. Doel is om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden voor de patiënt.