Kamervragen over OZG-plan voor megazonnepark: ‘Dit is koehandel’

Compilatie van het OZG en een zonnepark
Compilatie van het OZG en een zonnepark © Archief (bewerkt)
De PvdA stelt Kamervragen over de zonneparkplannen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda. Zij wil samen met PowerField een park bouwen ter grootte van 500 voetbalvelden. Slaagt het plan, dan krijgt het noodlijdende ziekenhuis in één klap 20 miljoen euro.
‘Een ziekenhuis redden met een zonnepark? Dit is koehandel’, zegt het Groninger Kamerlid Henk Nijboer stellig.

Recept voor ellende

Nijboer volgt het dossier van begin af aan en heeft genoeg gezien: ‘Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken, dat is geen energiebedrijf. Verstrengel die zaken niet, dat is een recept voor ellende. Als een ziekenhuis in geldnood komt, moet er gekeken worden naar de provincie en het Rijk. Niet naar een zonnepark.’
Hij vervolgt: ‘Daarbij vinden wij ook dat zonnepanelen zoveel mogelijk op daken geplaatst moeten worden en niet in open landschap. Een park van maar liefst 500 voetbalvelden in de prachtige Graanrepubliek?’, vraagt hij zich hardop af.
Hij wil onder andere weten of de Ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse zaken bereid zijn de portemonnee te trekken als het Ommelander Ziekenhuis in de financiële gevarenzone komt.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer © ANP

20 miljoen euro

Wat is er aan de hand? Voor de bouw van het ziekenhuis zijn leningen afgesloten tegen ongunstige voorwaarden. De rentes zijn hoog en de termijnen om de leningen af te betalen zijn relatief kort. Daardoor zit het ziekenhuis in een lastige financiële situatie. Er is al bezuinigd op de werkvloer, maar daar kan niet nog meer gesneden worden.
OZG-bestuurder Sanders: ‘Als wij dat doen, moeten wij echt inleveren op de zorg.’ Zij is daarom op zoek naar andere manieren om uit de gevarenzone te klimmen. Enige tijd geleden werd Sanders benaderd door PowerField. Dat bedrijf wil 20 miljoen euro overmaken, maar alleen in ruil voor een zonnepark. Dat zonnepark moet dan verrijzen tussen Winschoten en Nieuweschans.
Het is aan Sanders om de weg vrij te maken. Daarom startte zij ongeveer twee maanden geleden in het geheim een lobby bij de Oldambtster politiek. De partijen besluiten uiteindelijk of het park er mag komen of niet. In november staat het onderwerp voor het eerst weer op de politieke agenda.