Instellingen

Pekelder 'bandenprikker' was onder invloed van zelfgemaakte wijn

Van deze auto in Nieuwe Pekela werden alle banden lek gestoken
Van deze auto in Nieuwe Pekela werden alle banden lek gestoken © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

De 59-jarige man uit Nieuwe Pekela die in april en juli tientallen autobanden lek prikte in zijn woonplaats, deed dat onder invloed van alcohol. De man maakte zijn eigen wijn, maar kon volgens zijn advocaat slecht tegen drank.

De rechter veroordeelde de man donderdag tot zes maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft de man in voorarrest al uitgezeten.

Banden met boor en mes lek geprikt

De Pekelder prikte eind april van dit jaar banden van 55 auto's kapot. Hij gebruikte daarbij een accuboormachine. De man sloeg opnieuw toe op 12 juli. Toen stak hij met een mes de banden stuk van twaalf auto's. Beide keren merkten omstanders hem op, zei zijn advocaat Piet Huisman. De getuigen gaven een goede omschrijving van de man, waardoor hij later werd opgepakt.

Een van de lek gestoken banden in Nieuwe Pekela
Een van de lek gestoken banden in Nieuwe Pekela © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Eigen wijn viel verkeerd

De reden van deze vele vernielingen werd bij de politierechter niet duidelijk. De man was beide keren onder invloed van alcohol. Volgens zijn raadsman brouwde de man wijn, maar kon hij vrij slecht tegen de drank. De rechter legde hem een alcoholverbod op en hij wordt hierop gecontroleerd.

Volgens Huisman heeft de man veel spijt en werkt hij hard aan zijn probleem. De man heeft al maanden geen druppel drank meer gehad, zei de jurist.

De schade van ruim 10.000 euro wordt door de man betaald. Hij heeft dit geld inmiddels op de rekening van zijn advocaat gestort voor de verdere afhandeling.