Instellingen

Verdachte crystal methlab wil bed and breakfast in voormalige drugsschuur beginnen (update)

De inval in Lucaswolde vanuit de lucht
De inval in Lucaswolde vanuit de lucht © Noordernieuws
De 55-jarige man uit Lucaswolde die verdacht wordt van het faciliteren van een drugslab in zijn schuur, wil het roer omgooien en een bed and breakfast beginnen in de ruimte waar tot een jaar geleden crystal meth gemaakt werd.
‘Ik wil graag een positieve draai geven aan mijn leven’, zegt de eigenaar van de woning donderdag op zitting tegen de rechtbank.
Samen met drie anderen, twee Amsterdammers en een man uit Almere, moest hij zich verantwoorden voor het runnen van een drugslab in een schuur aan de Munnekeweg in Lucaswolde. Tegen de vier verdachten werden celstraffen tot zeven jaar geëist.

'Dacht dat ze iets met landbouwgif wilden doen'

In de schuur is crystal meth geproduceerd. Toen de politie op 27 oktober de woning binnenviel, werden de eigenaar, de man uit Almere en één van de Amsterdammers aangehouden in de schuur met gasmaskers op. De vierde verdachte is op de A7 aangehouden in zijn auto. In het werkende lab is drie kilo methamfetamine-olie en drie kilo crystal meth aangetroffen.
De eigenaar van het pand heeft spijt van zijn daden. Hij wordt ook verdacht van het lozen van drugsafval in de sloot naast het huis. 'Ik ben er doodziek van dat dat gebeurd is', zegt hij. Hij dacht zelf dat de huurders van zijn schuur 'iets met landbouwgif wilden doen.'

Handschoenen, paëllapan, trechters en maatbekers

Wie precies wat gedaan heeft in de schuur, blijft vaag. Eén van de Amsterdammers beroept zich op zijn zwijgrecht. Justitie denkt dat hij de klusjesman is die de schuur heeft klaargemaakt om de drugs te bereiden.
De Almeerder deed boodschappen voor het lab, zoals handschoenen, een paëllapan, trechters en maatbekers. De andere Amsterdammer, bijnaam ‘de dikke’ of ‘de dictator’, wordt gezien als kok van de drugs. Van alle verdachten is dna aangetroffen. Een vijfde man, die als bijnaam ‘de kleine sigaar’, heeft, is nog voortvluchtig.
Het Openbaar Ministerie ziet hem als de huurder van de schuur, de tussenpersoon. Zijn opdrachtgevers zijn niet in beeld.

'Na een paar maanden gebruik ben je een junk zonder gebit'

Crystal meth is zeer verslavend, duur en moeilijk om te maken. In Nederland wordt het amper gebruikt. Waarschijnlijk zijn de drugs bedoeld voor de export. ‘Na één keer gebruiken ben je verslaafd’, zegt de officier van justitie. ‘Na een paar maanden gebruik zie je eruit als een junk zonder gebit.’
De Almeerder en één van de Amsterdammers, ‘de dikke’, worden ook verdacht van het runnen van een drugslab in het Friese Wânswert. Daar werd voor 4,5 miljoen euro aan crystal meth aangetroffen.

Tot zeven jaar cel geëist

De officier van justitie eiste aan het eind van de zittingsdag celstraffen van zeven jaar voor de verdachten uit Almere en voor 'De Dikke' uit Amsterdam. De eigenaar van het pand moet drie jaar de cel in, als het aan de officier ligt. De andere Amsterdammer hoorde twee jaar cel eisen, omdat hij vooral wordt gezien als iemand die af en toe iets bij een bouwmarkt kocht en als chauffeur fungeerde.
Update: het bericht is aangevuld met de eisen tegen de vier verdachten