Nieuw gemaal Lettelberterdiep stilletjes in gebruik genomen

Het nieuwe gemaal aan het Lettelberterdiep
Het nieuwe gemaal aan het Lettelberterdiep © Jan Been/RTV Noord
De ingebruikname vond plaats zonder dat er echt ruchtbaarheid aan was gegeven en daardoor draait het nieuwe gemaal aan het Lettelberterdiep bij Lettelbert inmiddels alweer een tijdje.
Het nieuwe complex van Waterschap Noorderzijlvest wordt ingezet als er wateroverlast is en voor het op peil houden van de waterstand in het waterbergingsgebied De Drie Polders.
Het complex ligt aan het diep dat water afvoert vanuit het Zuidelijk Westerkwartier en het Leekstermeer naar het Hoendiep bij Enumatil. Het bestaat uit een inlaat en het gemaal. Bij extreem hoogwater wordt de inlaat opengezet en kan water vanuit het Lettelberterdiep De Drie Polders instromen, die dan als waterberging dient. In totaal kan in het gebied 1,2 miljoen kuub water worden opgeslagen.
Het gemaal kan 75.000 liter water per minuut uit de waterberging pompen
Het gemaal kan 75.000 liter water per minuut uit de waterberging pompen © Jan Been/RTV Noord

75.000 liter water

Als de noodsituatie voorbij is, wordt het gemaal gebruikt om de polder weer leeg te pompen. Menno van der Meer van Noorderzijlvest: ‘Daarvoor gebruiken we twee vijzels die samen 75.000 liter water per minuut uit de berging kunnen pompen. Het water stroomt terug in het Lettelberterdiep en wordt afgevoerd richting zee.’
Naast dat het gemaal gebruikt wordt bij wateroverlast, wordt het ook gebruikt om het waterpeil in De Drie Polders te regelen.
Het gemaal heeft een sedumdak
Het gemaal heeft een sedumdak © Jan Been/RTV Noord

Zode opgetild

Het gebouw is zo ontworpen dat het min of meer wegvalt in de omgeving. Het dak heeft een ronde vorm en is bekleed met sedum. Van der Meer: ‘We hebben als het ware de zode opgetild en het gebouw eronder geschoven. Dat is goed gelukt en dat bijzondere, groene dak maakt het helemaal af. Ik vind het zeer geslaagd.'
Nieuw gemaal bij Lettelbert