'Vrouwenvoetbal zat in de rugzak van Gudde'

© eigen foto
Het onderzoek dat FC Groningen doet naar een vrouwenvoetbaltak is goed ontvangen. Voetbaltrainer René Wollerich merkte het donderdag meteen in de app-groep van de meiden die hij elke zondag traint. 'Ze zijn enthousiast en ikzelf ben ook blij dat het gebeurt.'
Elke zondagochtend staan er vijfendertig voetbalsters in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar voor zijn neus op de velden van VV Helpman, waar Wollerich zelf trainer is van het zondagelftal bij de mannen. Een verzameling van de beste speelsters uit de provincie in die leeftijdscategorie.

Talent bij elke club

'Bij elke club loopt er een talentvolle speelster rond. Daar ben ik van overtuigd. Dat hebben wij nu proberen samen te voegen, maar waarschijnlijk lopen er nog veel meer rond. Wij zijn ermee aan de slag', vertelt Wollerich.

Niet uit de lucht

Een aantal maanden geleden waagt hij het erop om FC Groningen-directeur Wouter Gudde een mailtje te sturen met een uiteenzetting van zijn visie en plannen voor het vrouwenvoetbal in Groningen. Antwoord krijgt hij niet meteen. Maar dat FC Groningen nu aankondigt dat er een onderzoek komt om vrouwenvoetbal te omarmen komt voor hem niet uit de lucht vallen.
'Dit heeft altijd al wel in de rugzak gezeten. De directeur heeft een verleden bij een club (Excelsior) waar vrouwenvoetbal destijds ook geïntroduceerd is. Het Nederlands vrouwenelftal speelt hier vrijdag weer in de Euroborg. Dat is alweer de tweede keer dat Groningen dat binnen hengelt. Een knappe prestatie', stelt Wollerich.

Kennis

Binnenkort hoopt Wollerich om tafel te gaan met Groningen-directeur Gudde om zijn ideeën nogmaals te schetsen. Hij wil graag zijn kennis overbrengen. 'Wouter Gudde kan altijd bij mij aankloppen want we kunnen elkaar alleen maar versterken', vindt hij.

Inrichten

'Groningen heeft niet zomaar even twintig of 22 selectiespelers van zestien jaar en ouder om op niveau te gaan voetballen. Als je ze uit de provincie wil halen, moet er een bepaalde opleiding aan ten grondslag liggen. Dat zou mooi zijn. Wij zijn daar ook mee bezig bij het Meiden Talententeam Groningen. Het zou mooi zijn als daar uit geput gaat worden en daar ook het opleidingstraject gaat liggen', neemt Wollerich alvast een voorschotje op een mogelijke samenwerking met FC Groningen.

Heerenveen enige optie

Hij voorziet geen problemen als er over een aantal jaren in zowel Groningen als Heerenveen in de Eredivisie gevoetbald wordt door de vrouwen. 'Momenteel is de enige optie om in Heerenveen te gaan voetballen. Hetzij bij de beloften of in de Eredivisie. Ik ben ervan overtuigd dat niet alle speelsters naar Heerenveen gaan als als FC Groningen ook met een vrouwenteam komt.'