Instellingen

'Maffe' rit brengt geld in het laatje voor korfbalclub Nic.

Jos Bosma (rechts) en Willem van Kalsbeek stappen op de fiets voor Nic.
Jos Bosma (rechts) en Willem van Kalsbeek stappen op de fiets voor Nic. © Henk Elderman/RTV Noord
Jos Bosma heeft dit jaar al drieduizend kilometer op de racefiets afgelegd. Daar komt vandaag ruim tweehonderd kilometer bij. De oud-speler en trainer van korfbalclub Nic. fietst samen met nog drie fanatiekelingen van de vereniging van Amsterdam naar Groningen om de club financieel te steunen.
Vanochtend vertrekt het viertal samen met 'ploegleider' Peter Jansen naar de hoofdstad.

Veldfinale

De eerste meters worden afgelegd op het terrein van korfbalvereniging RHODA. 'Nic. heeft in 1994 voor het eerst in de veldfinale om het kampioenschap tegen RHODA gespeeld. Dat is de reden dat we daar starten', stipt Willem van Kalsbeek een klein stukje van de historie van Nic. aan.
Een toertocht lukte niet, toen kwam het idee voor een maffe rit
Jos Bosma, oud-speler en trainer korfbalclub Nic.

Puzzelen op Strava

De route kent hij al uit z'n hoofd. 'Ik ben wat gaan puzzelen op Strava. We fietsen door Amsterdam en gaan onder het Rijksmuseum door. Daarna richting Almere, door de polder naar Dronten, bij Genemuiden pakken we het pondje naar Zwartsluis. Vervolgens naar Diever, Appelscha, Veenhuizen en Norg en dan zijn we zo'n beetje thuis.'

Stapjes omhoog

Nic. heeft geen hoofdsponsor meer. Dat is de reden waarom het kwartet fietsers in actie komt. Een bedrag van vijf euro is al voldoende om een donatie te doen. Het aantal mensen dat meedoet loopt richting de honderdvijftig. 'Het past wel bij Nic. om dit te doen. En het is ook mooi dat we wat reuring binnen de vereniging krijgen zodat we weer wat stapjes omhoog kunnen maken', omschrijft Bosma het doel van actie.

Masseren na afloop

In eerste instantie was het de bedoeling om een toertocht te organiseren. Dat bleek deels door te veel werk en deels door corona niet haalbaar. Bosma: 'Toen kwamen we op het idee om een maffe rit te doen.' Zonder vrouwen, en dat bij een gemengde sport als korfbal. 'We hopen dat de vrouwen na die tijd klaar staan om ons te masseren en dat soort dingen.'
De vier mannen worden zaterdag om half zes in de rust van de wedstrijd van het eerste team terugverwacht. Dan wordt ook het bedrag dat de actie heeft opgeleverd bekendgemaakt.