Geheugenbalkon wint Groninger Architectuurprijs, ook lof voor Park Meerstad

Het Geheugenbalkon bij de afrit Hereweg in Stad
Het Geheugenbalkon bij de afrit Hereweg in Stad © Robert Pastoor/RTV Noord
Het Geheugenbalkon heeft de Groninger Architectuurprijs 2021 gewonnen. Het kunstwerk dat dient als uitkijkpunt over de zuidelijke ringweg, en straks het Zuiderplantsoen, kreeg de hoogste beoordeling van de vakjury.
Wooncomplex Kempkensberg, naast het DUO-gebouw, kreeg de publieksprijs. Bij de online verkiezing kon Park Meerstad op de meeste stemmen rekenen.

Materiaal van ringweg gebruikt

Het Geheugenbalkon versloeg zeven andere genomineerden in de strijd om de prijzen. Het rode uitkijkpunt aan de afrit van de Hereweg werd ontworpen door Studio LA, in opdracht van Kunstpunt Groningen. Het werd gebouwd door Combinatie Herepoort en Mannen van Staal. Daarbij werd materiaal van de gesloopte zuidelijke ringweg gebruikt.
De tweede prijs van de vakjury ging naar het nieuwe hoofdkantoor van NNZ en plek drie was er voor de herinrichting van het Akerkhof.

Groninger Architectuurmaand

De prijzen werden vrijdag uitgereikt in het voormalige graanpakhuis van EMG Faktors aan het Eemskanaal. De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van de Groninger Architectuurmaand.