Voetbalvrouwen beginnen WK-kwalificatie met gelijkspel in Euroborg

Stefanie van der Gragt in duel met een Tsjechische in de Euroborg
Stefanie van der Gragt in duel met een Tsjechische in de Euroborg © ANP
De Nederlandse voetbalsters zijn de WK-kwalificatiereeks begonnen met een gelijkspel in de Euroborg. Tegen Tsjechië kwam Oranje niet verder dan 1-1.
Kort na de rust kwam Tsjechië op voorsprong dankzij Andrea Stasková. Pas in de 83e minuut kwam Oranje langszij, dankzij topscorer Vivianne Miedema.
Het was de eerste wedstrijd van Oranje onder leiding van Mark Parsons. De Engelsman volgde deze zomer de succesvolle Sarina Wiegman op als bondscoach.

Wel kansen, geen goals

Oranje verzuimde tegen de Tsjechen voor rust afstand te nemen, hoewel de kansen er wel waren. Jackie Groenen schoot in vrije positie naast, Stefanie van der Gragt zag een aardige volley gestopt door keepster Barbora Votíková, Miedema miste het doel maar net met een kopbal. Shanice van de Sanden had de bal nog een keer voor het intikken, maar deed dat niet.
Vervolgens ging het kort na de hervatting mis voor Nederland. Uit een van de spaarzame aanvallen van de Tsjechen scoorde Stasková. Ze nam de bal goed aan en schoot beheerst langs keepster Sari van Veenendaal. In het eerste deel had Tsjechië ook al gescoord, maar die treffer werd wegens duwen afgekeurd.

Rentree Sherida Spitse

Met de wel vaker voorkomende wissel Lineth Beerensteyn voor Van de Sanden zette Nederland aan voor een offensief. Pas nadat Lieke Martens op de lat had geschoten, werd het in de 83e minuut gelijk. Miedema scoorde na een pass van Aniek Nouwen. Vervolgens raakte invalster Victoria Pelova ook nog eens de paal. Sherida Spitse maakte na bijna 70 minuten haar rentree. De recordinternational ontbrak bij de Olympische Spelen, omdat ze kort voor het begin van het toernooi geblesseerd raakte.

Dinsdag tegen IJsland

De eindronde wordt in 2023 gespeeld in Nieuw-Zeeland en Australië. De volgende wedstrijd in de reeks van Oranje is tegen IJsland, komende dinsdag.