Noodkreet richting Den Haag: 'Legaliseer softdrugs'

Een hennepkwekerij in de kas
Een hennepkwekerij in de kas © Politie Ommelanden Noord
Acht Groningse burgemeesters hebben hun handtekening gezet onder een manifest waarin ze Den Haag oproepen meer te doen tegen 'ondermijnende' criminaliteit.
'Al jaren vechten bestuurders tegen deze uitwassen. We maken streng beleid, nog strengere verordeningen, weren criminelen uit de buurt van kwetsbare inwoners, rollen hennepkwekerijen en drugslabs op, trekken samen met politie en openbaar ministerie op om de gemeente uit te kammen maar na iedere overwinning ligt de horizon weer een stukje verder weg', schrijven in totaal 37 burgemeesters in hun document.

'Legaliseer softdrugs'

Ze hebben daarom vier eisen richting Den Haag geformuleerd: 'Pak en pluk de criminelen', 'breek de gouden roltrap af', 'legaliseer softdrugs' en 'mobiliseer de samenleving'. Daarmee vragen ze om uitbreiding van capaciteit bij politie en justitie en meer geld om te voorkomen dat jeugd de criminaliteit wordt ingetrokken. Door softdrugs te legaliseren wordt het onaantrekkelijk voor kwetsbare mensen om in de criminaliteit te stappen. Regulering zou beter zijn, vinden de opstellers van het manifest.
In onze provincie hebben acht burgemeesters de noodkreet ondertekend. Het gaat om de bestuurders van Groningen, Het Hogeland, Stadskanaal, Westerwolde, Eemsdelta, Oldambt, Pekela en Veendam.