Borstbeeld voormalig Winsumer burgemeester Enno Wierda onthuld: 'Mooier kan niet'

Het borstbeeld van Enno Wierda is onthuld door burgemeester Henk Jan Bolding
Het borstbeeld van Enno Wierda is onthuld door burgemeester Henk Jan Bolding © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het borstbeeld van Enno Wierda (1849-1921) is zaterdagochtend onthuld en heeft een plek gekregen op het dorpsplein in Winsum. Het beeld is gemaakt door kunstenares Ynskje Penning en onthuld door burgemeester Henk Jan Bolding.Tientallen belangstellenden waren daarbij aanwezig.
‘Het is een zeldzaamheid dat een bestuurder nog een borstbeeld krijgt en we moeten er geen gewoonte van maken om elke bestuurder een borstbeeld te geven, maar als er één burgemeester is die het verdient, is het Enno Wierda’, zegt Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland tijdens zijn toespraak.

Lange carrière

‘Hij heeft ook een record in handen. Veertig jaar lang zwaaide Wierda hier de bestuurlijke scepter. En dat is geen van zijn voorgangers en opvolgers gelukt. Ik moet bekennen dat ik zelf ook niet de ambitie heb om het veertig jaar lang vol te houden op één plek’, grapt burgemeester Bolding.
Wierda was van 1878 tot 1918 burgemeester van toen nog de gemeente Winsum en inmiddels de gemeente Het Hogeland.
Het borstbeeld
Het borstbeeld © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Bijzondere burgemeester

Winsumer Aad van der Drift weet veel van het dorp, evenals van de oud-burgemeester. ‘Enno Wierda was een hele bijzondere burgemeester, een goedaardige man. En als je ziet wat hij hier allemaal bewerkstelligd heeft, dan is dat best veel.’
‘Zo heeft hij gerealiseerd dat er een fatsoenlijke weg van Groningen naar Winsum kwam en hij heeft zich ingezet voor de spoorlijn die hier nu ligt. Want die zou eerst helemaal niet via Winsum gaan. Hij heeft een professionele gemeente van Winsum gemaakt en dat maakt hem zo bijzonder’, vertelt Van der Drift.

Nalatenschap

Wierda stond zijn boerderij en landerijen af aan het dorp. Ook zijn vermogen moest volgens zijn testament ten goede komen aan de Winsumers. Zijn nalatenschap wordt beheerd door de Wierdasichting. Die subsidiëren tot op de dag van vandaag nog tal van verenigingen in hun activiteiten.
‘Dit jaar bestaat onze stichting honderd jaar. We wilden heel graag ter ere van het jubileum een borstbeeld laten maken van Wierda. Vanaf het dorpsplein kijkt hij nu uit over het oude gemeentehuis waar hij de Winsumer gemeenschap heeft gediend. Mooier kan niet’, besluit voorzitter Dick Sennema.