Ngonge: 'Ik maak een beweging met mijn been, maar raak niemand aan'

Ngonge kreeg na het laatste fluitsignaal nog een rode kaart van scheidsrechter Manschot © Orange Pictures
FC Groningen verloor met 2-1 van Willem II en zag na het laatste fluitsignaal ook nog een rode kaart getrokken worden voor Cyril Ngonge. 'Het was een beweging uit de emotie.'
Toen arbiter Manschot de wedstrijd afblies in Tilburg wou Ngonge zijn ploeggenoot Romano Postema ondersteunen die in een opstootje verzeild was geraakt. Ngonge ontkent dat het een trappende beweging was. 'Ik heb tegen de scheidsrechter gezegd dat ik hem niet geraakt heb. Manschot zei van wel. Ik snap de rode kaart niet. Ik hoop dat ik op basis van de beelden vrijgesproken word.' De volgende keer ook ietsje rustiger blijven? 'Waarom niet, ja. En de volgende keer gewoon winnen. Dat is het belangrijkste denk ik,' besluit Ngonge.
Ngonge: 'Ik maak een beweging, maar raak niemand'

Verkeerde emoties

FC Groningen-coach Danny Buijs zag dat een paar van zijn spelers zich verloren in de verkeerde emoties. 'De rode kaart is heel dom, maar het is lesgeld en de tol die je betaalt voor een stukje onervarenheid, een gebrek aan voetbalslimheid. Dit zal Ngonge nooit meer gebeuren, als dit wel zo is heeft hij een heel groot probleem.'
Buijs: 'Enorm teleurgesteld'

Teleurstelling bij Buijs

Buijs was verder enorm teleurgesteld over de 2-1 nederlaag die zijn ploeg moest slikken. 'Je speelt voetbal om te winnen, een resultaat te halen en anders gelijk te spelen. Als je dan in een uitwedstrijd zo begint moet je niet na vier minuten er zo onderuit spelen met alle risico's van dien. Dat wordt afgestraft op dit niveau. Daar heb ik moeite mee omdat ik dit al heel vaak besproken heb met de jongens, ook met Peter Leeuwenburgh. Je moet beseffen wat er in de voorgaande minuten is gebeurd. We moeten leren van onze fouten en bouwen aan een nieuwe ploeg. Dit gaat, ben ik bang, nog wel een paar keer gebeuren.'

Inherent aan voetbal

Doelman Peter Leeuwenburgh zag dat Willem II via Wriedt al in de vijfde minuut op voorsprong kwam. 'Aan dat doelpunt gaan teveel fouten van ons vooraf. Dat is niet goed, maar het is inherent aan voetbal. We spelen met heel veel jonge spelers. Ik vind het niet zorgelijk. Het is even zoeken, de afstemming is niet ideaal. We geven de goals wel te makkelijk weg, dat klopt.'
Leeuwenburgh: 'Te veel fouten'

Niet fel genoeg

Aanvoerder Mo el Hankouri zag zijn ploeg niet fel genoeg beginnen. 'Willem II zetten heel hoog druk, maar wij zitten er niet bovenop. In de eindfase slordig. In de tweede helft komen we nog op 2-1 en wil je nog door naar de gelijkmaker. Dat lukte helaas niet. We hebben een nieuwe ploeg, veel jonge jongens die moeten wennen. Fouten maken mag, maar je moet er wel heel snel van leren.'
El Hankouri: 'Niet fel genoeg in 1e helft'

Fouten

De 1-0 voor Willem II viel na een fout achterin. Bart van Hintum zag het gebeuren. 'We dachten dat we er onderuit konden voetballen, maar dat lukte niet. Helaas gaat dat weleens fout. In de eerste helft stond het niet goed, we kregen er geen druk op. Dit moeten we als spelers ook herkennen. Te weinig stootkracht pok om echt tot kansen te komen in de eerste helft. Een club als Groningen moet elk seizoen bouwen aan een nieuw elftal, dat moet je ook tijd geven. Maar die tegendoelpunten mogen niet vallen.'
Van Hintum: 'We kwamen te snel op achterstand'