Lycurgus zoekt en vindt weerstand voorbij de Alpen

Het team van Lycurgus onderweg naar Reggio Emilia in Italië
Het team van Lycurgus onderweg naar Reggio Emilia in Italië © Lycurgus
De volleyballers van Amysoft Lycurgus spelen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, bijna alleen maar in het buitenland. Met name om extra veel weerstand te krijgen, zijn ze dit weekend met drie busjes op pad gegaan richting Italië en Slovenië.
De Groningers hebben er dit weekend inmiddels twee oefenduels opzitten tegen Volley Tricolore Reggio Emilia. Het eerste duel ging met 3-1 verloren (25-22, 25-23, 21-25, 25-23), maar de tweede wedstrijd werd na vijf sets (20-25, 25-17, 25-18, 18-25, 12-15) gewonnen door de ploeg van coach Arjan Taaij. 'Ik ben erg tevreden over wat ik gezien heb. Er zit veel potentie in deze jonge groep. Ze zijn erg gretig. Op elke plek zit ook veel concurrentie en dat is fijn, want dat geeft veel mogelijkheden. En we hebben hier laten zien dat we het niveau aankunnen', aldus de Groningse oefenmeester, die inmiddels kan beschikken over zijn volledige selectie.

Selectie compleet

Zo heeft de later toegevoegde Amerikaanse passer-loper Austin Matautia inmiddels een werkvergunning en is libero Steven Ottevanger gelijk na het EK vanuit Polen richting de selectie gevlogen om het laatste deel van de voorbereiding mee te maken. De oefencampagne is anders dan normaal, want die speelt zich bijna alleen maar af op vreemde bodem. Eerder werd er geoefend in Limburg en vooral in België.

'Dit zijn de teams die het ons moeilijk maken'

Wytze Kooistra, van het organisatieteam van Lycurgus, legde in de wekelijkse RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord al uit waarom er niet, zoals gebruikelijk, in de regio wordt gespeeld. 'We hadden wel een oefenwedstrijd staan tegen Talentteam Papendal, maar die hebben zij afgezegd. Je probeert altijd een balans te zoeken met wedstrijden in de regio en we hebben ook wel wat teams proberen uit te nodigen, maar dat lukte ook niet, dus dan moet je verder weg. Dat zijn ook wel de teams waar we tegen willen oefenen en die het ons moeilijk maken', aldus Kooistra.
Taaij voegt toe. 'De budgetten van de clubs waar we nu tegen spelen, liggen ook vele malen hoger, dan dat van ons. Een speler van Regio Emilia, een serie B club, verdient zomaar veertig- tot vijftigduizend euro netto per jaar. Bij Kamnik is dat misschien zelfs wel zeventig- tot tachtigduizend euro per jaar netto. Zoveel geld hebben wij niet hoor.'

Tripjes naar Bologna en Venetië

Los van de hogere weerstand, ziet de coach ook een ander voordeel van zo'n trip. 'Het is wel speciaal, zo’n reis van acht dagen door Italië en Slovenië. Het is ook een reis om een verhaal op te bouwen en het is erg goed voor het teamgevoel. Zo gaan er spelers tussendoor naar het strand, of naar Bologna of Venetië, en daarna met drie busjes door naar Slovenië. Dat is ongeveer vijf uur rijden en tussendoor hebben we dan nog vijf uur over voor leuke dingen. En als we het goed doen, dan komen deze clubs volgend jaar misschien wel naar Groningen', aldus Taaij.

Strijd om de Supercup

Zondag en maandag speelt Lycurgus de laatste twee oefenduels van de voorbereiding in het Sloveense Kamnik. Volgende week zondag begint het seizoen dan echt, met de strijd om de Supercup. Dan spelen de Groningers in Apeldoorn als bekerwinnaar tegen landskampioen Draisma Dynamo.