Tuchtcollege schorst stuurman met diarree vanwege bijna-aanvaring na wc-bezoek

De Eeborg
De Eeborg © Rederij Wagenborg
Een vrachtschip van de Groninger rederij Wagenborg heeft bijna een aanvaring veroorzaakt omdat de stuurman te lang op de wc zat.
Dat blijkt uit een uitspraak van het Tuchtcollege voor de Scheepvaart. De stuurman is voor twee maanden geschorst.
Het vrachtschip Eeborg van rederij Wagenborg uit Delfzijl was in de herfst van vorig jaar in de Deense kustwateren onderweg toen rond vier uur ’s nachts de stuurman naar de wc moest. Hij keek even naar buiten en op de radar en liet een uitkijk achter op de brug die de Engelse taal niet machtig was.

Uit de hand gelopen wc-bezoek

Volgens de stuurman duurde het bezoek aan de wc veel langer dan gepland - wel tien minuten - omdat hij last van diarree had. Ondertussen stroomden via de marifoon Engelstalige waarschuwingen binnen die de stuurman op de wc niet hoorde en de wacht op de brug niet verstond. Toen de stuurman terugkwam op de brug moest hij hard bijsturen om een aanvaring met het Maltese vrachtschip Flag Mette te voorkomen.

Zaak voor het Tuchtcollege

Via de Deense autoriteiten is deze zaak uiteindelijk terechtgekomen bij het Tuchtcollege voor de Scheepvaart, dat er hoorzitting aan wijdde.
Volgens het Tuchtcollege is de stuurman ernstig tekortgeschoten in zijn verantwoordelijkheden en had hij eerst beter moeten kijken of er geen ander scheepvaartverkeer in de buurt was en had hij vervanging in moeten schakelen als hij zich echt te ziek voelde om zijn werk te doen.
Het uiteindelijke vonnis, dat onlangs is gepubliceerd, veroordeelde de stuurman tot een schorsing van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De Eeborg is gebouwd bij Niestern in Delfzijl.