Wethouder Eemsdelta vrijgesproken van dumpen tuinafval

Annalies Usmany
Annalies Usmany © Marten Nauta/RTV Noord
Normaal gesproken is wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) op maandagochtend druk aan het vergaderen, maar deze ochtend zat ze op een hele andere plek: het verdachtenbankje in de rechtbank van Groningen.
Samen met haar echtgenoot moest ze zich verantwoorden voor de politierechter, omdat ze beiden een paar rietpollen in een vijver hebben gegooid.

Buurman heeft het gezien

Dat gebeurde in maart vorig jaar toen ze in de tuin aan het werk waren. Een overbuurman had gezien dat Usmany samen met haar man een paar rietpollen langs de rand van de vijver legde, tegenover hun huis in Appingedam. De overbuurman werkt bij de politie en deed aangifte.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze schuldig aan het ‘dumpen van tuinafval’. De officier van justitie eiste een boete van duizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk tegen Usmany. Haar man hoorde dezelfde eis, waarvan 250 euro voorwaardelijk. De eis tegen hem was hoger, omdat hij een week later weer rietpollen in de vijver gezet zou hebben.

‘Teruggebracht in natuurlijke omgeving’

Haar echtgenoot was zich van geen kwaad bewust, schrijft Dagblad van het Noorden. ‘Ik dacht goed te doen. In de vijver stonden altijd rietpollen, maar die zijn door vissers weggehaald. Ik heb riet uit de tuin teruggebracht naar de natuurlijke omgeving’, zo zei hij tijdens de zitting.
Advocaat Fred Kappelhof, die het stel bijstaat, onderschrijft dit verhaal. 'Het gaat niet om afval, maar om een stuk riet met wortel dat met de beste bedoelingen in de vijver geplaatst is. Mijn cliënt ruimt elke dag met een buurman rommel op rondom de visvijver.'

Direct aangifte gedaan

Volgens hem had de aangever ook naar het echtpaar toe kunnen stappen om kwestie rondom de rietpollen te bespreken, maar is dat niet gebeurd en is er meteen aangifte gedaan. 'Het is eigenlijk te gek voor woorden.'

Vrijspraak voor wethouder

Ook al worden rietpollen opgenomen in de natuur, volgens de politierechter is het verboden. Het bewijs tegen de wethouder vindt de rechter niet genoeg om haar te veroordelen.
Haar man gaat deels vrijuit: de eerste keer afval dumpen wordt hem aangerekend, de tweede keer niet. Hij krijgt een voorwaardelijke boete van 500 euro opgelegd die hij alleen hoeft te betalen als hij binnen een jaar weer afval dumpt in de vijver. Het OM denkt er volgens Dagblad van het Noorden over na om in hoger beroep te gaan.