Veendam begint met aanleg sport- en speelpark: 'Ook voor ouderen en mindervaliden'

Wethouder Henk Jan Schmaal onthult het bouwbord van de 'Skills Garden' bij het Leer - en Sportpark in Veendam
Wethouder Henk Jan Schmaal onthult het bouwbord van de 'Skills Garden' bij het Leer - en Sportpark in Veendam © Jeroen Willems/RTV Noord
Rondom de oude tribunes van de Langeleegte verrijst de grootste 'Skills Garden' van Nederland: een sport- en spelaccommodatie van 6300 vierkante meter voor jong en oud. Maandag ging de schop in de grond op het Leer- en Sportpark in Veendam.
De nieuwe sportvelden onderscheiden zich van de traditionele sportvelden door gebruik van opvallende kleuren, asymmetrische lijnen en verschillende ondergronden zoals kunstgras, beton en asfalt.
'Dit moet de sporters stimuleren om creatief na te denken en zich aan te passen. Je kunt de 100 meter sprint oefenen door heel vaak 100 meter te lopen, maar je kunt het ook steeds op een andere ondergrond oefenen. Bijvoorbeeld op zand of een heuvelachtige ondergrond. Dat laatste levert wetenschappelijk gezien meer op', zegt Martijn Postema die het park ontwierp namens Athletic Skills Model.
Plattegrond van de 'Skills Garden'
Plattegrond van de 'Skills Garden' © Jeroen Willems/Jeroen Willems

Tien grondvormen van bewegen

De Skills Garden in Veendam is ingericht op basis van het Athletic Skills Model. Tien grondvormen van bewegen staan aan de basis van het model en dus ook aan het sportpark. Het gaat om de volgende bewegingen:
1. Balanceren en vallen
2. Stoeien en vechten
3. Gaan en lopen
4. Springen en landen
5. Rollen, duiken en draaien
6. Gooien, vangen, slaan en mikken
7. Trappen, schieten en mikken
8. Klimmen en klauteren
9. Zwaaien en slingeren
10. Bewegen op- en maken van muziek
'Kern van dit model is dat alle grondvormen van bewegen op een diverse wijze aan bod komen', zegt René Wormhoudt van het Athletic Skills Model. 'Op deze wijze kan een veelzijdig ingerichte omgeving bijdragen aan gezondheid van de inwoners. Studies tonen aan dat een brede ontwikkeling van de motoriek niet alleen positieve effecten heeft op de gezondheid van alle leeftijden, maar ook op de ontwikkeling van sport- en beweegtalent.'

'Ook voor ouderen en mindervaliden'

Naast en onder de tribune aan de noordkant wordt het urbangedeelte van het park gerealiseerd. Er komt een skatebaan, een pumptrack en een speciale baan voor freerunning. 'Maar het is niet alleen voor jongeren. Ook ouderen zijn hier van harte welkom. We hebben bijvoorbeeld een wave-line, waar je met de rolstoel overheen kunt, voor mindervaliden', zegt projecteider Mark Bakker van de gemeente Veendam.
De 25-jarige Leon Steneker uit Veendam is nu al helemaal in zijn nopjes met het nieuwe park. Zeven jaar geleden trok hij al eens bij de gemeente aan de bel omdat hij vond dat de jeugd in Veendam betere sportvoorzieningen verdiende. Vooral de skatebaan kon volgens hem wel een kwaliteitsinjectie gebruiken. 'We zijn hier echt heel blij mee. Het is ook mooi dat alles nu bij elkaar zit. Dit wordt echt een nieuwe thuisbasis voor ons', aldus Steneker.
De pumptrack is als eerste aangelegd
De pumptrack is als eerste aangelegd © RTV Noord \ Jeroen Willems

Stiekem op de baan

De pumptrack is vorige week aangelegd en blijkt een hit. Ondanks de hekken die eromheen staan, weet de jeugd de baan al te vinden. 'Ja, dat is eigenlijk een compliment. Kinderen met fietsen, skates en steps waren al op de baan. Maar alles is nog helemaal niet afgewerkt dus dat kan ook gevaarlijk zijn. We verwachten dat we het park begin december op kunnen leveren', zegt Bakker.
De skatebaan zal als laatste klaar zijn in verband met leveringsproblemen van het beton. Skaters kunnen naar verwachting in februari hun stunts uitvoeren op het nieuwe skatepark.

Lees meer: