Ophef over interview RUG-voorzitter Jouke de Vries: 'Met grote ogen gelezen'

Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG
Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG © Rijksuniversiteit Groningen
Studentenorganisaties en gemeenteraadsleden zijn ontstemd over een interview dat bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen afgelopen zondag gaf aan de NRC. 'Ik heb het met grote ogen gelezen', zegt D66-fractievoorzitter Tom Rustebiel in de gemeente Groningen op Twitter.
De Vries beantwoordt in het interview vragen over de problemen met de huisvesting van studenten in Groningen. Verschillende mensen vinden dat hij de problematiek bagatelliseert. 'Studenten liggen hier niet onder de brug', zegt De Vries bijvoorbeeld.

'Weinig vertrouwen'

'Wij zijn boos over de inhoud van het interview', laat Shelter Our Students (SOS) weten. Die organisatie helpt studenten met het vinden van tijdelijke huisvesting. 'Het is onbegrijpelijk dat de RUG-voorzitter van mening is dat er voldoende is gedaan. Hij is duidelijk niet op de hoogte van de echte situatie', laat SOS weten in een statement.
Actievoerende studenten op de trap van het Academiegebouw
Actievoerende studenten op de trap van het Academiegebouw © Elwin Baas/RTV Noord

Beloften na bezetting Academiegebouw

Shelter Our Students bezette eerder deze maand het academiegebouw uit onvrede over de huisvestingsproblemen. Verschillende partijen, waaronder de RUG en gemeente, zegden toen toe samen de landelijke politiek te benaderen. Den Haag zou universiteiten instrumenten moeten bieden om de groei van het aantal studenten te kunnen beteugelen. Universiteiten kunnen nu namelijk geen studenten weigeren en daarbij is een deel van hun financiering op dat studentenaantal gebaseerd.
Het gevoel dat we dit probleem samen gaan aanpakken heeft een deuk opgelopen
Marinus Jongman - Shelter Our Students
RUG en gemeente beloofden ook meer noodopvangbedden te organiseren, kamers te bouwen op Zernike en aankomende studenten beter te informeren over de kamernood in Groningen.
'Door de opmerkingen van de voorzitter van de RUG hebben wij vraagtekens bij de verantwoordelijkheid die de RUG zal nemen in het nakomen van de tijdens de bezetting gemaakte afspraken', zegt Marinus Jongman namens SOS.
'Wij hebben er weinig vertrouwen in dat de RUG zich in voldoende mate zal inspannen om de dakloosheid onder studenten volgend jaar te voorkomen. Het gevoel dat we dit gezamenlijke probleem gemeenschappelijk gaan aanpakken heeft een deuk opgelopen.'
Studenten protesteren op de Grote Markt tegen de woningnood
Studenten protesteren op de Grote Markt tegen de woningnood © Elwin Baas/RTV Noord

'RUG moet begaan zijn met lot studenten'

Ook de politiek in de gemeente Groningen roert zich. RUG-voorzitter De Vries legt de verantwoordelijkheid voor de huisvesting neer bij de gemeente Groningen. '(...) je bent er [als universiteit] niet verantwoordelijk voor. Dat is de gemeente', antwoordt de voorzitter op de vraag of de RUG niet moreel verantwoordelijk is voor de huisvesting van studenten.
'Misschien is het een idee om ook een beetje verantwoordelijkheid te pakken', twittert D66-fractievoorzitter Tom Rustebiel. 'Het is een hard gelag voor alle jongeren die nu geen kamer hebben', zegt PvdA-voorman Julian Bushoff. 'Je moet begaan zijn met het lot van je studenten. De uitspraken in het interview zijn niet gepast, gelet op de situatie waarin we zitten.'

Partijen willen opheldering van college

Bushoff heeft via Twitter contact gehad met De Vries; laatstgenoemde zei daar onder mee dat 'de uni niet kan en mag bouwen' en 'geen instrumenten heeft om de instroom van studenten te reguleren'. Bushoff: 'Dat had ik willen lezen in het interview, net als dat hij en de universiteit meeleven met de studenten en hun verantwoordelijkheid nemen.'
D66 stelt komende woensdag vragen over de kwestie aan het college van burgemeester en wethouders in Groningen. Dat doen zij samen met andere partijen: SP, VVD, CDA en Student en Stad.

'Afspraken komen we na'

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit laat in een reactie op de ophef weten 'te benadrukken dat afspraken met de Hanzehogeschool, gemeente en Shelter Our Students nagekomen worden.' 'We spannen ons echt gezamenlijk in, we zorgen ervoor dat alle studenten een bed hebben om op te slapen en opgevangen worden.'