Drie jaar na centrumbrand Musselkanaal: het lintdorp herstelt zich

Het terrein van de brand ligt nog braak maar plannen voor nieuwbouw zijn in voorbereiding
Het terrein van de brand ligt nog braak maar plannen voor nieuwbouw zijn in voorbereiding © Wiebe Klijnstra/RTV Noord, Hielke Bosch/RTV1
Vandaag is het drie jaar geleden dat een deel van het winkelcentrum aan de Marktstraat in Musselkanaal tot de grond toe afbrandde. In de nacht van 20 op 21 september 2018 greep een beginnende brand in een fietsenzaak snel om zich heen en legde binnen enkele uren deze en meerdere winkels in hetzelfde pand in de as.
Nu, drie jaar later zijn de gevolgen van de brand nog steeds zichtbaar. Waar ooit het grote winkelpand stond, is nu alleen nog een leeg grasveld over. Maar binnenkort komt daar verandering in want nieuwe plannen staan in de startblokken. De getroffen ondernemers hebben in die drie jaar dan ook niet stil gezeten en langzaam wordt het lintdorp hersteld.

Buurvrouw uit woning gered

Het is 20 september 2018, rond elf uur ’s avonds. Ondernemer Michaël Rolfes ligt thuis op de bank als hij gebeld wordt. ‘Op twee plekken in mijn fietsenzaak was het alarm afgegaan’, zo vertelt Rolfes. ‘Toen ik aankwam zag ik enorm veel rook uit de achterkant van het pand komen, toen wist ik: dit is mis.’ Boven de fietsenzaak was nog een woning waar een vrouw woonde. Nog voordat de brand de bovenwoning kon bereiken wist Michaël zijn buurvrouw uit haar huis te halen.

Laptop en administratie op tijd gered

Ook andere ondernemers worden op dat moment thuis gebeld over de brand. Restauranteigenaar Yasser Ghonim krijgt een telefoontje van een van zijn medewerkers. ‘Hij vertelde dat er brand in de fietsenzaak van Rolfes was’, aldus Ghonim. Hij springt in zijn auto en onderweg naar Musselkanaal houdt hij contact met zijn collega’s in het restaurant. ‘Ik heb die medewerker gevraagd om snel naar het kantoor te gaan. Daar stond namelijk mijn laptop en alle administratie. Die konden gelukkig nog op tijd weggehaald worden.’
Die nacht word je gewoon geleefd
Ondernemer Willem Nieuwenhuis

Draaiende wind

In het begin lijkt het erop dat de andere winkels in het pand redelijk gespaard blijven en dat de brand onder controle is. Maar dan draait de wind en blaast het vuur de andere kant op. Het slaat over naar de omliggende winkels. De ondernemers kunnen niets anders doen dan toekijken en de boel zo goed mogelijk in juiste banen leiden.
‘Die nacht word je gewoon geleefd’, vertelt Willem Nieuwenhuis van de lokale versmarkt. Ook zijn winkel ontkomt niet aan de enorme vlammenzee.
Grote rookwolken tijdens de brand in 2018
Grote rookwolken tijdens de brand in 2018 © RTV1

Weer vanaf nul beginnen

De volgende ochtend is bij daglicht de ravage pas goed zichtbaar. De brandweer is dan nog steeds bezig met nablussen. In totaal worden zeven winkels in de as gelegd.
Vele ondernemers moeten dus weer vanaf nul beginnen. Michaël Rolfes brengt zijn werkplaats onder in de schuur van een medewerker. Ondertussen is het voor hem en zijn collega-ondernemers een kwestie van regelen en zoeken naar een nieuwe plek.

Fietsenzaak in leegstaand schoolgebouw

Drie jaar na de brand zijn zowel Rolfes als Ghonim en Nieuwenhuis weer druk in bedrijf in Musselkanaal. Rolfes heeft zijn fietsenzaak gevestigd in een schoolpand aan de Markstraat. ‘Ik reed hier langs en zag dat het gebouw helemaal leeg was’, zegt hij. ‘Toen heb ik direct contact opgenomen met de gemeente en ik mocht het van hen gaan huren.’
De oude school waar Rolfes nu zijn fietsenzaak heeft
De oude school waar Rolfes nu zijn fietsenzaak heeft © Hielke Bosch/RTV1
De locatie is slechts tijdelijk. Michaël is momenteel druk bezig met een nieuw pand op de oude locatie, die nu braak ligt.
Ghonim opende zijn shoarmazaak Caïro in het najaar van 2019 weer, op slechts enkele meters van het oude pand. Om de hoek heeft Nieuwenhuis zijn nieuwe versmarkt gevestigd.
In de moeilijke periode die achter hen ligt hebben de ondernemers veel steun gekregen van inwoners. ‘Mensen vroegen hoe het ging en kwamen soms zelfs binnen met een bloemetje’, zo vertellen ze.
We vullen samen de dorpskern en herstellen het lintdorp
Willem Nieuwenhuis

Herstel van het lint

Pasgeleden is de bouw van nieuwbouwwoningen begonnen, een stukje verderop aan de Markstraat. Bij de officiële opening van het nieuwbouwproject noemde wethouder Brongers het 'een mooi herstel van het lint'.
Ook kan dit jaar de weekmarkt in Musselkanaal weer doorgaan. Zo keert het bruisende leven na de brand en het coronatijdperk langzaam weer terug. ‘We moeten het positief bekijken’, aldus Nieuwenhuis. ‘Ik ben niet van het achterom kijken. De ondernemers hier hebben een goede visie. We vullen zo samen met de gemeente de dorpskern weer en herstellen het lintdorp.’