Walrus gespot bij Schiermonnikoog

De walrus gespot bij Schiermonnikoog
De walrus gespot bij Schiermonnikoog © Marcel de Vries/Wageningen University
Bij zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Dat is bijzonder, want walrussen leven meestal op drijfijs in de Poolzee.
Het gaat om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland is gezien. De waarneming van de kolos is gedaan door Ralf van Hal, onderzoeker bij Wageningen University.

Rustig naast het water

Van Hal verklaart tegen Omrop Fryslân dat hij niet direct in de gaten had dat het zo'n bijzondere waarneming is. Hij deed onderzoek naar vissen voor Wageningen Marine Research.
Ze draaide zich voor de foto nog net even mooi om
Ralf van Hal - Onderzoeker
Op foto's is te zien dat de walrus rustig op de zandplaat Simonszand ligt, ten oosten van Schiermonnikoog. Er liggen ook vaak zeehonden op de plaat.
'Dit was echt een toevalstreffer', zegt Ralf van Hal. 'Ze draaide zich voor de foto ook nog net even mooi om.'

Zeldzame vondst

Er zijn diverse populaties walrussen op de wereld, bijvoorbeeld boven Scandinavië en bij Groenland, maar in de praktijk verlaten walrussen het poolgebied nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen. Waarom sommige walrussen zo ver afzakken is niet bekend. Het zou kunnen zijn dat ze op zoek zijn naar eten, maar ook dat ze gedesoriënteerd zijn door scheepslawaai.
Hans Verdaat, eveneens onderzoeker bij Wageningen University en gespecialiseerd in de leefgebieden van walrussen, tast ook nog in het duister hoe de walrus bij het Simonszand is beland. 'Maar ze kan hier prima overleven', weet hij. 'Walrussen eten voornamelijk schelpdieren en die leven ook in de Waddenzee.'
De walrus was vorige week te gast op Borkum
De walrus was vorige week te gast op Borkum © Borkum.de
De walrus van Simonszand is volgens Verdaat in juli al in Denemarken gesignaleerd. 'De afgelopen twee weken is ze op verschillende Duitse Waddeneilanden gezien en nu dus bij Schiermonnikoog. Half juli werd bij Zuidoost-Engeland een andere walrus waargenomen Die zit nu bij IJsland, dus dat biedt hoop dat ze de weg naar hun leefgebied goed terug weten te vinden.'

In 1981 bij Ameland

In 1981 werd een walrus aangetroffen bij Ameland. Het dier was in slechte conditie en werd overgebracht naar zeehondencentrum Pieterburen. Na een maand in Pieterburen werd de walrus weer vrijgelaten in de Noordzee.