Omwonenden zitten vol vragen: ‘Waarom een datacenter hier in Appingedam?’

Een deel van de omwonenden is bepaald niet blij met de plannen voor een datacenter in Appingedam. Ze vinden dat hun uitzicht wordt verpest en zijn bang voor geluidsoverlast en waardedaling van hun huizen.
'Het is verschrikkelijk dat we 24 uur per dag tegen die verlichte dozen aan moeten kijken', zei omwonende Grietje Kroeze tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners maandagavond.
'Foeilelijk'
Begin deze maand werd bekend dat een internetgigant plannen heeft voor de bouw van een datacenter op bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam. Volgens bronnen gaat het om een uitbreiding van Google, dat al enkele jaren een groot datacenter heeft in de Eemshaven.
Het merendeel van de omwonenden uit de wijk Opwierde ziet op tegen de komst van het complex, dat twintig hectare groot moet worden: 'Dit is een heel mooi stuk natuurgebied met uitzicht op de koeien. Dan krijg je daar een foeilelijk datacenter', zegt Henny Herder.
'We wonen in een beschermd gebied en mogen zelf nog niet eens een spit in de grond zetten, maar op een honderd meter afstand wordt een datacenter gebouwd. Een prachtig plan, maar niet op de juiste plek', zegt buurtbewoner Kroeze. 'Waarom hier in Appingedam?'

Bomen en groen
Projectontwikkelaar Martijn Doornbosch van DPM Realiseert probeert de omwonenden gerust te stellen. Langs de kant van het Eemskanaal komt een groenstrook met bomen, zo laat hij tijdens een presentatie zien.
'De bomen zullen bij het planten 7 tot 15 meter hoog zijn, zodat ze vanaf het begin al een goede hoogte hebben', zegt Doornbosch. 'Het gebouw zelf wordt 15 meter hoog en ook deels groen, dus het zal opgaan in de omgeving.'
Geluidsoverlast door koeling
Daarnaast zijn sommige omwonenden bang voor geluidsoverlast door ventilatoren, die op warme dagen nodig zijn voor de koeling. 'Is dat een blijvend, monotoon geluid of horen we dat soms wel en soms niet?', vroeg één van de Damsters zich af.
Volgens Doornbosch zullen omwonenden er weinig van merken: 'In de omgeving van het gebouw is maximaal vijftig decibel aan geluid te horen. Dat is te vergelijken is met een zachte wind in een bos. Dat kun je horen als je buiten zit. Maar een school met spelende kinderen op het plein maakt bijvoorbeeld al veel meer geluid.'
Toch zijn omwonenden bang voor waardedaling van hun woning als de huizenmarkt ooit weer afkoelt: 'Een mooi natuurgebied of een datacenter in de achtertuin zit een levensgroot verschil in', zegt Herder.
Wethouder Annalies Usmany van Eemsdelta laat weten dat er een planschaderegeling kan komen, als er daadwerkelijk waardedaling is.

Werknemers uit de regio?
Het datacenter moet honderd arbeidsplaatsen opleveren. Omwonenden betwijfelen of dat wel mensen uit de regio zijn: 'Ze praten aldoor over zoveel werknemers, maar als je bij Google in de Eemshaven kijkt zie je allemaal buitenlandse kentekens', zegt Herder.
Volgens de projectontwikkelaar kunnen er straks wel degelijk mensen uit Appingedam en omgeving aan de slag: 'Dan moet je denken aan technici, ingenieurs, beveiligers en cateraars. Daarom kijken we ook naar het Alfa-college, het Noorderpoort en de Hanzehogeschool voor opleidingen, zodat jongeren hier in de toekomst een baan vinden', zegt Doornbosch.
De initiatiefnemers hebben voor bedrijventerrein Fivelpoort gekozen, omdat daar voldoende ruimte is voor een datacenter van deze omvang. Ook ligt het gunstig voor ondergrondse stroomkabels en koelwater voor de omliggende industrie.
Juridische stappen
Omwonenden kunnen nog tot en met 30 september op het plan reageren. Tijdens de infoavond liet een aantal van hen weten bezwaar te gaan maken. Herder en Kroeze denken al na over juridische stappen. 'We gaan zeker een bezwaar indienen en proberen het plan tegen te houden. Als het moet tot aan de Raad van State aan toe', zeggen ze vol strijdlust.
De gemeenteraad praat naar verwachting komend voorjaar over de komst van het datacenter. De raad moet eerst het bestemmingsplan veranderen. Daarna moet er nog een vergunning worden aangevraagd. De bouw zal daarom niet eerder dan eind volgend jaar of begin 2023 beginnen.