Instellingen

Tekenaar Nico ‘Korrel’ Visscher (88) overleden

Nico Visscher (rechts) in 2018 bij de overhandiging van zijn archief aan Eddy de Jonge van de Groninger Archieven
Nico Visscher (rechts) in 2018 bij de overhandiging van zijn archief aan Eddy de Jonge van de Groninger Archieven © Elwin Baas/RTV Noord
Ruim dertig jaar lang stond tekenaar Nico Visscher op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden, met een spotprent geïnspireerd op de dagelijkse actualiteit. Afgelopen nacht overleed de kunstenaar op 88-jarige leeftijd.
Vanaf de jaren 60 verschenen de spotprenten van Visscher in het ‘Nijsblad’, de voorloper van het Dagblad van het Noorden. Tussen 1977 en 1993 stonden zijn prenten onder de naam ‘Korrel’ dagelijks rechtsonder op de voorpagina van de krant.

Medeoprichter Verenigde Oostindische Inkt Compagnie

Behalve voor de krant tekende Visscher ook jarenlang voor het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur en maakte hij illustraties in schoolboeken. Visscher was tevens een van de oprichters van de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie (VOIC), een club voor tekenaars en illustratoren uit Noord-Nederland. In 1984 kreeg hij de hoge internationale cartoonprijs van de Salon International de la Caricature in Montreal.
Nico Visscher zette in 2018 een punt achter zijn carrière maar bleef tekenen. De kunstenaar woonde tot zijn dood samen met zijn vrouw in de stad Groningen.
Bekijk hier een documentaire over Visscher en de VOIC: