Koning: 'Afhandeling aardbevingsschade is te lang te stroperig geweest'

Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de Troonrede voor aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk
Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de Troonrede voor aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk © ANP
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag in de jaarlijkse Troonrede wederom aandacht besteed aan de aardbevingsproblematiek in Groningen.
Het is voor het zevende jaar op een rij dat onze provincie in de toespraak voorkomt.

'Hand in eigen boezem'

De koning ging dit jaar namens de regering door het stof voor het handelen van de overheid in de toeslagenaffaire en bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen.
Het antwoord op de dieperliggende vraag hoe het vertrouwen te herstellen, vergt een langere adem
Koning Willem-Alexander
'Tot slot moet de regering bij dat gesprek over de rechtsstaat en rechtszekerheid de hand in eigen boezem steken. De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest. In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. In beide gevallen geldt: fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit.'
Vervolgens: 'Belangrijk is ook dat de deur van de rechtsstaat voor iedereen openstaat. Het kabinet maakt vanaf volgend jaar extra geld vrij voor de sociale advocatuur. Het antwoord op de dieperliggende vraag hoe het vertrouwen te herstellen, vergt een langere adem en meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van beleid', zei de koning.

Omtzigt: nu compensatie waarmaken

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt hoorde dinsdag een 'sobere troontrede' waarin terecht aandacht werd besteed aan de slachtoffers van de gaswinning in Groningen en het toeslagenschandaal. 'Zij zijn echter vaker genoemd: het gaat erom dat compensatie ook waargemaakt wordt', twittert hij.
In de troonrede miste Omtzigt de nieuwe bestuurscultuur waarpolitiek Den Haag de afgelopen maanden de mond van vol had. 'Wat heeft de regering geleerd van deze schandalen? Hoe denkt zij de relatie met de burger, die ernstig geschonden is, te herstellen?'

Niet in Ridderzaal

De koning las voor de negende keer de Troonrede, de vierde van het kabinet-Rutte III. De toespraak werd voor de tweede keer in de geschiedenis niet voorgelezen in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag, omdat daar meer afstand kon worden gehouden.