Kookworkshop moet inwoners Gorecht-Noord voorbereiden op gasloos koken

Kok Dennis Nolle legt de deelnemers uit hoe je moet koken op inductie
Kok Dennis Nolle legt de deelnemers uit hoe je moet koken op inductie © RTV noord \ Jeroen willems
Inwoners van de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand kunnen gratis overstappen op inductie. Het is de eerste stap die wordt gezet om de wijk van het aardgas af te krijgen. Om de inwoners vertrouwd te maken met het koken op een inductiekookplaat kunnen ze aankomende weken kookworkshops volgen.
Deelnemers aan de workshop worden door kok Dennis Nolle uit de Stad eerst bekend gemaakt met de basis van het koken op inductie. 'Het grootste verschil is dat er geen vlam is te zien. En als je de pan van de plaat haalt, verliest het heel snel warmte. Je kunt dus niet zoals bij gas de hele tijd met de pannen spelen', lacht kok Nolle.

Het is een eitje

Om te laten zien hoe snel je met inductie kan koken, laat Nolle zien hoe je binnen een paar minuten een eitje bakt. Pan op de kookplaat, beetje olie er bij. en ook al is de pan nog koud, het eitje kan er al in. 'En voor je het weet begint het lekker te knetteren en is het eitje klaar. Kijk het ei begint al te stollen', zegt Nolle.
De workshop wordt gehouden in de oude keuken van een appartementencomplex in de wijk. In kleine groepjes gaan de deelnemers aan de slag. In een half uurtje wordt een driegangen lunch bereidt: een paddenstoelensoepje, een broodje kip en Japanse pannenkoekjes na.

'De pannen doen precies wat ik wil'

Harmiena van der Werf woont pas sinds een paar weken in de wijk en doet mee aan de workshop om meer mensen in de wijk te leren kennen. Samen met een buurtbewoonster is ze aan het koken. 'Ik vind dit heel leuk en tot nu gaat het nog goed. De pannen doen precies wat ik wil', lacht ze.
Van der Werf vindt het goed dat de wijk gasloos wordt. Voor deze eerste stap, koken op inductie, is ze dan ook niet bang: 'In de vorige flat waar ik woonde moest ik ook elektrisch koken en dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen: het is lekker, schoon, gemakkelijk en veilig', aldus Van der Werf.
Het is de bedoeling dat de wijk Gorecht-Noord in 2024 volledig gasloos is. Om dat te bereiken is het de bedoeling dat de huizen worden aangesloten op een warmtenet dat profiteert van de restwarmte van kartonfabriek ESKA. Voor dat het zover is wordt er eerst gekeken of de huizen nog beter kunnen worden geïsoleerd en of alle huishoudens over willen stappen op het koken op inductie. Het project is een samenwerking van de gemeente Midden-Groningen, Waterbedrijf Groningen Duurzaam en een aantal woningcorporaties.
Deelnemers aan de workshop genieten met volle teugen van het resultaat
Deelnemers aan de workshop genieten met volle teugen van het resultaat © Jeroen Willems/RTV Noord

'Ik kook nog op gas, maar word hier wel enthousiast van'

Wethouder Peter Verschuren en projectleider Johan Duut van Gasvrij Gorecht koken ook mee. De afgelopen anderhalf jaar hebben ze geprobeerd de wijk enthousiast te maken voor het sluiten van de gaskraan in de wijk, maar door corona was dat niet altijd even gemakkelijk. 'Het is echt fijn dat we nu weer dit soort dingen kunnen organiseren en echt met mensen in gesprek kunnen over de plannen. Gisteren hebben we ook een avond gehad voor huiseigenaren en die zijn dan heel kritisch, maar op veel vragen hebben we een goed antwoord', zegt projectleider Duut.
Wethouder Verschuren laat ondertussen bijna een tosti kaas aanbranden die wordt gebakken in een pan om later als croutons aan de soep toe te voegen. 'Ik heb zelf nog geen inductie thuis. Ik kook nog op gas, maar ik word hier wel enthousiast van', zegt Verschuren die zelf eigenlijk ook vindt dat hij het goede voorbeeld moet geven. 'Ik heb sinds kort een elektrische auto, maar wat betreft het koken moet ik thuis nog even overleggen maar ik vind dit wel mooi spul', besluit de wethouder.

Bon voor nieuwe pannen

Binnenkort kunnen inwoners van de wijk zich inschrijven voor een gratis inductieplaat en een bon van honderd euro voor nieuwe pannen. Aanpassingen in de meterkast worden ook door het projectbureau van Gasvrij Gorecht vergoed.