PowerField over megazonnepark OZG: ‘Iedereen wint, waarom zouden we het niet doen?’

Compilatie van het Ommelander Ziekenhuis en een zonnepark
Compilatie van het Ommelander Ziekenhuis en een zonnepark © Archief (bewerkt door RTV Noord)
Ontwikkelaar PowerField vindt het onterecht dat er negatief wordt gesproken over het plan voor een megazonnepark tussen Winschoten en Nieuweschans.
Directeur Jean-Louis Bertholet: ‘Het klimaat, het ziekenhuis, de regio, de gemeente, PowerField en de bewoners: iedereen wint. Waarom zouden wij het dan niet doen?’ Politiek, bedrijven, specialisten en het betrokken waterschap lieten al kritisch van zich horen.

Geld in laatje van OZG

PowerField en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda hebben de handen ineengeslagen. Zij willen in de gemeente Oldambt een zonneweide bouwen ter grootte van 500 voetbalvelden. Slaagt dat plan, dan krijgt het ziekenhuis 20 miljoen euro van PowerField. Dat geld wordt gebruikt om leningen af te betalen. Het ziekenhuis zit namelijk in een financieel slechte situatie.
RTV Noord onthulde het plan dat in het geheim gesmeed werd. Wat volgde was veel kritiek. Maar PowerField stelt in een persbericht dat de kritiek onterecht is: ‘Wij zijn niet het probleem, wij zijn de oplossing. Europa loopt ver achter op het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Het zonneparkplan in de gemeente Oldambt past volledig in deze opgave.’
Zo verstoren kleine zonneparken niet als een ‘schimmel’ het landschap
PowerField
Volgens het bedrijf is de beoogde locatie, de Ulsderpolder, ‘bij uitstek geschikt’. Die polder is een noodberging van Waterschap Hunze en Aa’s. Krijgt Nederland te maken met hevige regenval? Dan kan het water tot twee meter hoog in die polder worden opgevangen.
Bertholet over de locatie: ‘Het gebied ligt verdiept in een lange smalle strook tussen de A7 richting Duitsland en de spoorlijn. Door deze ligging blijft het weidse uitzicht over de akkers en de dorpsaanzichten behouden.’ De gebruikte apparatuur zou ook waterdicht gemaakt worden.

'Dankzij zonnepark geen windmolens nodig'

PowerField zet zichzelf in het persbericht neer als de oplossing van de klimaatcrisis en van de zorgelijke situatie van het ziekenhuis. Waarom zij toestemming moet krijgen voor de bouw van het park?
Bertholet: ‘De rust keert terug bij het ziekenhuis, het personeel en de inwoners. En een groot park op één plek zorgt ervoor dat versnipperde kleine zonneparken niet als een ‘schimmel’ het landschap van Oldambt verstoren.’
Daardoor hoeven in Oldambt ook geen windmolens van 200 meter hoog te komen, zo claimt PowerField. ‘Daar zit volgens ons in deze gemeente echt niemand op te wachten.’

Afwachten

Het is nog afwachten of de inwoners, de politiek en alle andere betrokken partijen wel zitten te wachten op het grootste zonnepark van Nederland langs de A7. Want dat zou het park met een grootte van 500 voetbalvelden worden.
In november praat politiek Oldambt over het plan.