Farmsum krijgt tijdelijke opvang voor 150 asielzoekers

De locatie van de tijdelijke opvang
De locatie van de tijdelijke opvang © Google Street View
In een voormalig kantoorgebouw in Farmsum worden 150 asielzoekers opgevangen. De vluchtelingen blijven er maximaal een half jaar, zo laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten.
Het gaat om het voormalige kantoor van Lommerts aan de Hogelandsterweg.

Niet alleen voor Afghanen

Door de evacuaties uit Afghanistan is er landelijk een groot tekort aan opvangplekken. Het gebouw in Farmsum is onlangs omgebouwd tot hotel voor buitenlandse werknemers, maar heeft capaciteit over.
Het COA huurt de locatie voor maximaal zes maanden. De opvang is bedoeld voor vluchtelingen uit verschillende landen, dus niet alleen uit Afghanistan.
Volgens het COA komen er asielzoekers met een kansrijke asielaanvraag. Het is het met name bedoeld voor gezinnen, kinderen en familieleden van asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben.

'Voorkomen dat sporthallen nodig zijn'

De gemeente Eemsdelta werkt mee aan het plan, omdat het wil voorkomen dat asielzoekers in sporthallen of andere locaties worden opgevangen die daar niet voor zijn bedoeld.
'Gezien de ervaring met het tijdelijke asielzoekerscentrum aan het Zwet in Delfzijl, waarbij we nauwelijks klachten krijgen uit de samenleving, verwachten we ook nu geen problemen', zegt waarnemend burgemeester Gerard Beukema.
Het besluit komt voort uit een eerder overleg hierover met alle Groninger burgemeesters. De gemeente Eemsdelta geeft inwoners de mogelijkheid om in gesprek te gaan met Beukema als zij vragen hierover hebben.

Gaat binnenkort open

Het COA zegt blij te zijn met de tijdelijke opvang in Farmsum. 'We zijn dankbaar dat de gemeente Eemsdelta ons een eindje uit de brand helpt. Doordat er meer asielzoekers in Nederland aankomen en er onvoldoende woonruimte is voor statushouders, is de behoefte aan opvang heel groot', zegt regiomanager Corina Deekens.
Wanneer de opvang in Farmsum precies open gaat, is nog niet bekend. Volgens Deekens zal de locatie in Farmsum 'zeer binnenkort' in gebruik worden genomen.

Vlakbij huidige opvang

Enkele honderden meters verderop, aan het Zwet in Delfzijl, is op dit moment ook al een opvanglocatie van het COA. Daar verblijven nu 400 asielzoekers. Die opvang zit vol.
Even verderop in de straat is de bouw van een nieuw azc in volle gang. Die is begin volgend jaar klaar. Daar kunnen straks maximaal 672 asielzoekers terecht. Als de nieuwe locatie open gaat, sluit de huidige locatie aan het Zwet.