OM eist tbs voor bedreiging burgemeester Van der Tuuk

De politie bij de woning van de verdachte
De politie bij de woning van de verdachte © Noordernieuws
Voor het bedreigen van burgemeester Van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier, is tegen een 57-jarige man uit Lutjegast tbs met dwangverpleging geëist. De man zit sinds begin januari vast.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste ook een celstraf, gelijk aan het voorarrest.

Oren van burgemeester afsnijden

De man zei in november 2020 tegen een wijkagent dat hij de burgervader uit Niebert de oren af ging snijden, zodat Van der Tuuk zijn bril niet meer kon opzetten. Een gemeenteambtenaar kreeg van de man het bericht dat de burgemeester zijn ambtstermijn in de gemeente Westerkwartier niet vol ging houden. Deze indirecte bedreigingen bereikten de burgemeester in januari.

Tientallen telefoontjes naar buren

De Lutjegaster stond ook terecht voor het belagen van zijn buren. Vanaf juli van vorig jaar kreeg het stel tientallen anonieme telefoontjes binnen. Ze werden naar eigen gezeggen getreiterd door de 57-jarige verdachte, die fluitend langs hun woning liep, vaak met een hooivork in zijn handen. Daarbij zou de man tegen borden hebben geslagen, met bierblikken hebben gegooid en de honden opgehitst. Het stel trof bij thuiskomst vuilnis aan bij hun voordeur.

Politie lost vier waarschuwingsschoten

De getergde buren zeiden op zitting dat zij zich gevangen voelden in hun eigen huis. Beiden kochten de woning in de hoop op rust en ruimte. Nu wilden ze het huis dolgraag verkopen, maar zitten nog volop in de verbouwing.
De verdachte werd op 10 januari aangehouden, nadat hij een racefietser had bedreigd met een hooivork. De man bedreigde vervolgens de agenten met de hooivork. Hij kwam met stekende bewegingen op de twee politieambtenaren af. Die losten uiteindelijk vier waarschuwingsschoten. Niemand raakte gewond.

Dreigtelefoontjes vanuit gevangenis

De Lutjegaster kwam in april op voorwaarden vrij. Drie dagen later zat hij weer vast, vanwege nieuwe bedreigingen. De man zou worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar hij weigerde hieraan mee te werken. Hij verbleef een tijdlang op een psychiatrische afdeling van de penitentiaire inrichting (PI) en sinds kort in een reguliere gevangenis in Veenhuizen. Van daaruit pleegde hij in augustus enkele dreigtelefoontjes, onder meer aan het adres van zijn buurman.

Voortdurend achterdochtig

Volgens de officier van justitie kampt de man met ernstige persoonlijkheidsproblematiek die op gespannen voet staat met zijn omgeving. Deskundigen vermoeden een paranoïde psychotische en bipolaire stoornis bij de man. Dit houdt in dat hij manische en depressieve periodes kent en voortdurend achterdocht ervaart naar anderen. Alleen een langdurige gedwongen behandeling zou de kans op herhaling kunnen verkleinen.

Advocaat: 'Intentie om te dreigen mist'

De samenleving moet voor de man worden beschermd, zei de officier van justitie en daarbij past alleen een klinische forensische behandeling in een tbs-kliniek. De verdachte ontkent de meeste bedreigingen.
'De intentie om te bedreiging mist in de meeste gevallen', zei zijn advocate. Zij pleitte voor vrijspraak en vond de eis van het OM niet rijmen met de overplaatsing van de verdachte binnen het gevangeniswezen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.