Instellingen

Extern juridisch onderzoek naar gaswinning in Waddenzee

Protest bij het bezoek van Blok aan Ternaard
Protest bij het bezoek van Blok aan Ternaard © ANP
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het verzoek voor een onafhankelijk juridisch advies over gaswinning in de Waddenzee. De vraag is in hoeverre wetgeving de minister de mogelijkheid geeft om een gaswinvergunning bij de Waddenzee te weigeren.
Het verzoek is op initiatief van SP-Kamerlid Sandra Beckerman voorgelegd aan de commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Het werd mede ingediend door D66, CDA, PvdA, GroenLinks, PvdD en ChristenUnie, meldt Omrop Fryslân.
De fracties van de BoerBurgerBeweging en BIJ1 hebben het voorstel gesteund. Ze willen dus weten of de minister mogelijkheden heeft om een winningsvergunning te weigeren.

Blok: weigeren kan niet

Een groot deel van de Kamer, maar ook natuurorganisaties, de regionale en lokale politiek wil de gaswinning bij Ternaard tegenhouden. Bij zijn bezoek aan Ternaard zei demissionair minister Blok dat dat niet kan. Hij zegt dat hij de vergunning alleen mag weigeren als er duidelijke gevaren zijn. En volgens Blok tonen onderzoeken dat niet aan.
De Kamerleden willen daar nu duidelijkheid over. Want als blijkt dat de redenering van Blok niet klopt dan kun je een ander debat voeren, zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet: 'Dan kunnen wij het gaan hebben over de wenselijkheid van gaswinning onder de Waddenzee. Dat kan nu niet want Blok slaat met zijn argumentatie het debat dood.'

'Onbegrijpelijk'

Bromet durft niet te zeggen of dit wat uithaalt voor de plannen voor de gaswinning bij Ternaard: 'Het zijn allemaal kleine stapjes. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Blok niet zelf bedenkt dat dit niet wenselijk is. Vooral met de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. We wachten nu af hoe dat advies uitpakt.'

Juridische stappen

De Waddenvereniging is blij met het nieuws dat er een extern juridisch onderzoek komt. De vereniging zal dit op de voet volgen en onderzoekt ook zelf juridische stappen.