Mondkapjesmachine Gronings bedrijf staat stil: 'Ziekenhuizen kiezen voor goedkoopste optie'

De mondmaskermachine van Eco Textieldruk
De mondmaskermachine van Eco Textieldruk © Jeroen Willems/RTV Noord
Een jaar na aanschaf staat de mondkapjesmachine van Eco Textieldruk stil. Het bedrijf uit de stad Groningen leverde gedurende de coronaperiode mondkapjes aan verschillende ziekenhuizen, maar zag de vraag de afgelopen weken drastisch teruglopen.
'De machine wordt op dit moment niet of nauwelijks gebruikt. We hebben een voorraad gemaakt van zo'n 70.000 mondkapjes en daar wordt nog af en toe wat van besteld, maar de grote orders blijven uit', zegt oprichter Jos van der Mijl van Eco Textieldruk.
De oorzaken voor de terugloop zijn volgens Van der Mijl duidelijk. 'Corona is door de vaccinaties meer onder controle. Er worden daardoor op straat veel minder mondkapjes gebruikt, maar dat is ook niet onze primaire markt. Wij maken medische mondmaskers en leveren vooral aan ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook daar is bijna geen vraag meer naar onze maskers.

China is goedkoper

Van der Mijl denkt dat Nederlandse ziekenhuizen hun mondkapjes de laatste weken vooral uit het buitenland halen. 'Dat is natuurlijk hun goed recht. In China liggen nog pakhuizen vol met mondkapjes en die gaan nu weg tegen dumpprijzen want er zit wel een houdbaarheidsdatum op. Dat kan wel 3 tot 7 cent schelen per mondkapje', aldus Van der Mijl.
De mondmaskermachine van Eco Textieldruk
De mondmaskermachine van Eco Textieldruk © Jeroen Willems

Kwaliteit wel goed?

Van der Mijl snapt dat ziekenhuizen voor de goedkoopste optie kiezen, maar vraagt zich wel af of er wel goed genoeg naar de kwaliteit van de maskers uit het buitenland wordt gekeken. Hij wijst op een onderzoek van de Technische Universiteit Delft waaruit blijkt dat slechts een derde van de gebruikte mondkapjes in Nederlandse ziekenhuizen veilig was.
'Wij hebben flink geïnvesteerd in onze materialen en de certificering. Juist omdat we hier ook na corona mee door willen, maar blijkbaar vinden de ziekenhuizen dat toch niet zo belangrijk', zegt Van der Mijl.
Het bedrijf zegt meerdere malen contact te hebben gezocht met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat verantwoordelijk is voor de inkoop van medische mondmaskers in ons land. 'Maar ze hebben nooit gereageerd op mijn mails. Heel jammer', aldus Van der Mijl.

'Ziekenhuizen konden weer terecht bij eigen leveranciers'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt het beeld dat de TU Delft schetst van de mondkapjesmarkt tijdens het begin van de coronapandemie te herkennen. Echter zou de markt sinds oktober 2020 weer zijn genormaliseerd. 'Zorginstellingen – zoals ziekenhuizen - konden weer terecht bij hun eigen leveranciers en waren steeds beter in staat om zelf persoonlijke beschermingsmiddelen in te kopen. De vraag naar mondkapjes bij het LCH nam hierdoor ook steeds verder af', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Geen winst gemaakt

Eco Textieldruk zit nu een jaar in de mondkapjes en de mondkapjesmachines, die ze ook verkopen. De vraag is wel hoe lang het bedrijf er nog mee doorgaat, nu de vraag zo hard terugloopt.
'Als we de balans opmaken van ons mondkapjesavontuur tot nu toe, dan hebben we de kosten terugverdiend, maar geen winst gemaakt. We hebben ook mensen aan moeten nemen voor de productie van de mondmaskers. We hebben op dit moment nog niet besloten of we ermee doorgaan of niet', stelt Van der Mijl.