Instellingen

Miljoenennota mist voor Groningen perspectief: 'Een gemiste kans'

Het koffertje met daarin de Miljoenennota wordt gedragen door demissionair minister Wopke Hoekstra
Het koffertje met daarin de Miljoenennota wordt gedragen door demissionair minister Wopke Hoekstra © Bart Maat/ANP
Geen structurele oplossing voor de stikstofcrisis, een gat in de begroting voor de provincie, gemeenten die in het rood staan en de bevingsellende die nog niet is opgelost. De Miljoenennota van het demissionaire kabinet is voor Groningen vooral een van de gemiste kansen. De provincie Groningen wil vooral snel een nieuw kabinet dat wél die keuzes maakt.
‘We hebben een kabinet nodig, dat zegt: wij gaan de kansen voor Groningen benutten’, zegt commissaris van de Koning René Paas bij de aftrap van het Prinsjesdagontbijt op het provinciehuis, waar de zes gedeputeerden hun reactie geven op de Miljoenennota.
Het gevoel bij de Groninger bestuurders: er zit wat in voor het Noorden, maar het is niet altijd even duidelijk en er ontbreekt op sommige cruciale dossiers vooral perspectief voor Stad en Ommeland.

'Bij lange na niet voldoende'

Wat betreft het stikstofdossier is gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) vooral teleurgesteld. ‘Dit is een gemiste kans’, stelt hij. ‘We hadden gehoopt dat er ook nu stevige keuzes gemaakt zouden worden om het stikstofprobleem het hoofd te bieden. Er komt een klein beetje geld beschikbaar, maar de 150 miljoen euro is bij lange na niet voldoende om de problemen het hoofd te bieden. In onze provincie is er voor de woningbouw gelukkig geen probleem, maar er is ook natuurherstel nodig, de landbouw wil perspectief en daar zijn maatregelen voor nodig.’
Er is meer nodig
Gedeputeerde Nienke Homan over de klimaatinvesteringen

Rol Noorden bij aanpak klimaatprobleem onduidelijk

Zo komt het demissionaire kabinet wel met 7 miljard euro voor de aanpak van klimaatproblemen, maar is het onduidelijk welke rol Noord-Nederland in die aanpak gaat spelen. Het Noorden wil graag en presenteert zich als waterstofregio dat een alternatief is voor de fossiele brandstoffen die nu nog gebruikt worden.
‘Er is landelijk gezien waterstofinfrastructuur nodig, waarin geïnvesteerd wordt’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). ‘Dat betekent ook dat er besluiten nodig zijn voor meer windmolens op zee en dat er ruimte komt voor waterstofopslag. Er zijn nu besluiten genomen in die richting, maar er is meer nodig.’

Zorgen om de financiën

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol maakt zich vooral zorgen over de financiële paragraaf van de provincie, die voor een deel gespekt wordt door de motorrijtuigenbelasting. Doordat het aantal mensen dat elektrisch rijdt toeneemt, loopt de provincie geld mis. Over elektrisch rijden wordt namelijk geen motorrijtuigenbelasting geheven en dat kost de provincie zo’n 60 miljoen euro per jaar. Rijzebol wil dat het Rijk dit gaat compenseren en met de provincies in gesprek gaat over een structurele oplossing.

Deltaplan voor het Noorden niet genoemd

Teleurstellend voor de provincie is dat het Deltaplan voor het Noorden ongenoemd blijft in de Miljoenennota. In ruil voor investeringen in spoor (Lelylijn, Nedersaksenlijn en bestaand spoor) wil het Noorden 220.000 woningen extra bouwen om de woningbouwopgave in dit land op te lossen. Dat plan is niet genoemd. Conclusie van de bestuurders: het is vooral wachten op een nieuw kabinet, dat wél vaart maakt met deze kansen.