Instellingen

Warming-up: FC Groningen - Vitesse

Cyril Ngonge
Cyril Ngonge © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Vitesse.
Het seizoen is pas vijf speelrondes onderweg, toch staat de druk er voor FC Groningen al redelijk op. Want met vijf punten staat de Trots van het Noorden momenteel lager dan gewenst. Natuurlijk had FC Groningen tegen FC Utrecht en Heerenveen kunnen winnen, het gebeurde niet.
Wil de ploeg van Danny Buijs weer een beetje omhoog kijken, dan is een overwinning tegen Vitesse eigenlijk noodzakelijk. Helemaal met het oog op de wedstrijd van komend weekend. Dan gaat FC Groningen op bezoek bij Ajax. Natuurlijk is de competitie pas jong, het is altijd prettiger om niet zo vroeg in de competitie al in de achtervolging te moeten.

De vorm: FC Groningen

In de Euroborg kwam FC Groningen dit seizoen pas tot één doelpunt. Cyril Ngonge liet tegen Heerenveen twintig minuten voor tijd het stadion ontploffen met zijn rake kopbal. De topscorer van de club is er vanavond ook ‘gewoon’ weer bij ondanks zijn rode kaart na de wedstrijd tegen Willem II. Hij werd maandag vrijgesproken door de aanklager van de KNVB. Dat scheelt voor Buijs een slok op een borrel, want de oefenmeester is nog altijd op zoek naar zijn meest ideale formatie.
Na het vertrek van Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi is de ploeg op zoek naar vastigheden, maar vooral naar stabiliteit in het elftal. Mike te Wierik keert terug in de ploeg na een schorsing en Wessel Dammers is hersteld van een blessure. Laros Duarte is een twijfelgeval en Marin Sverko keert ook weer terug in de selectie.
'Dit is nog geen cruciale wedstrijd'

De vorm: Vitesse

De Arnhemmers doen het in Europa prima, maar in de competitie net iets beter dan FC Groningen. De ploeg van Thomas Letsch verloor afgelopen weekend met 4-1 van FC Twente, wat het gemor in Arnhem doet toenemen. Letsch wil echter, net als zijn collega Buijs, vooral de rust bewaren.
‘Na zondag waren we allemaal down. We moeten nu zorgen dat we dat weer omdraaien in de andere richting. We bewandelen geen makkelijke weg met zo veel wedstrijden, maar het is aan ons om nu weer terug te slaan’, zo vertelde de oefenmeester tegen Omroep Gelderland.
Vanavond moet Vitesse het zonder Danilho Doekhi doen, hij is geschorst, terwijl Oussama Tannane waarschijnlijk op de bank begint.
'Vitesse beleeft ook een wisselende start'

Waar moeten we op letten?

In Tilburg herkende FC Groningen volgens Buijs onvoldoende de momenten waarop het kon opbouwen, of juist niet. Terwijl Willem II volop druk zette met het publiek erachter, ging Duarte de mist in waarop de Tilburgers op voorsprong kwamen. Volgens Buijs had doelman Peter Leeuwenburgh op dat moment de lange bal moeten spelen, zodat Duarte nooit in die situatie was gekomen. De vraag is hoe er vanavond met dat soort situaties wordt omgegaan. Herkent FC Groningen, met wederom andere namen in de achterhoede, dit soort momenten nu wel?

Historie

Vitesse kwam 31 keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. Negen keer gingen de Arnhemmers er met de overwinning vandoor, het werd acht keer gelijk en veertien keer won FC Groningen. Afgelopen seizoen werd het 1-1, destijds scoorde Patrick Joosten een prachtige goal.

FC Groningen Live

De wedstrijd is woensdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Vitesse begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Jan Veenhof is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een live-verslag op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Laros Duarte is een twijfelgeval.

Vermoedelijke opstelling:

Leeuwenburgh, El Hankouri, Te Wierik, Kasanwirjo, Dammers, Van Hintum, Van Kaam, Suslov, Ngonge, Irandust en Strand Larsen.