‘Bouncen, dat is het!’ Jenny (89) uit Opende blijft in vorm met jumping fitness

Deelnemer Jenny Hertsig
Deelnemer Jenny Hertsig © Niels Timmerman/RTV Noord
Sportinstructeur Astrid Witte heeft in de coronacrisis een hybride vorm van lesgeven ontwikkeld. Ze streamt de training jumping fitness in de sportzaal van Opende, zodat deelnemers thuis ook kunnen meespringen.
‘Het is makkelijker voor mensen die bijvoorbeeld buiten het dorp wonen. Die hoeven zich niet te haasten naar de sporthal, maar kunnen thuis meedoen op hun eigen trampoline’, legt Witte uit.
Jenny blijft fit met trampoline
De instructeur is een van de weinigen in Groningen die jumping fitness aanbiedt: dat is een vorm van bewegen op een speciale trampoline. De stalen veren zijn vervangen door elastieken, die de dempende werking vergroten.

Elastieken

‘Door de elastieken veer je in. Daardoor heeft het weinig impact op je gewrichten’, zegt de trainer. ‘Daarom is jumping fitness voor bijna iedereen geschikt.’
De 89-jarige Jenny Hertsig uit Opende sloot zes jaar geleden voor het eerst aan bij een training. Na een TIA kon ze haar rechterbeen en -arm niet goed bewegen.
Instructeur Astrid Witte
Instructeur Astrid Witte © Niels Timmerman/RTV Noord
‘Ik heb veel therapieën gevolgd, maar had er weinig baat bij. Toen kwam de trampoline en die heeft mij veel gebracht: ik kan eigenlijk alles weer’, zegt Hertsig, die er dagelijks minimaal een kwartiertje op staat.

Alle spieren worden warm

Nu het weer kan, komt ze zo vaak mogelijk naar de sportzaal. Dat is toch net wat leuker dan de trampoline thuis. Instructeur Witte heeft de deelnemers opgedeeld in twee delen. Het eerste uur is een rustiger vorm (jumping move), de tweede groep krijgt een pittiger programma voor de kiezen (jumping fitness).
Hertsig volgt enthousiast de eerste les. ‘Waarom dit zo geschikt is voor ouderen? Bouncen, dat is het!’, zegt de tachtiger . ‘Al je spieren worden warm. Ja, het is echt een aanrader.’