Machinist vindt treinrails voor eigen gebruik: 'Ik ben dolgelukkig'

De treinrails worden in de tuin van Jos van der Veen geplaatst
De treinrails worden in de tuin van Jos van der Veen geplaatst © RTV Noord \ Jeroen Willems
Het is machinist Jos van der Veen uit Zuidbroek gelukt. Hij heeft 180 meter treinspoor weten te ritselen voor eigen gebruik. Van der Veen legt de treinrails in zijn eigen tuin en zal er binnenkort een trein plus rijtuig opzetten voor de verhuur.
'Het wordt een soort bed & breakfast. En zoals we dat nu noemen een train & breakfast ', grapt Jos van der Veen. 'Het is de bedoeling dat we de netto-opbrengsten gaan delen met het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum dat er door corona financieel niet zo goed voor staat', zegt Van der Veen.
Van der Veen was al een tijd op zoek naar geschikte treinrails. Hij was in onderhandeling met ProRail over een afgedankt stuk treinspoor, maar die deal ketste op het laatste moment af. Ten einde raad schakelde hij RTV Noord in om over zijn project te vertellen en dat werkte.

'Een collega kwam dit letterlijk op het spoor'

'Het verhaal is in den lande gekomen en toen ben ik benaderd door een collega die regelmatig op het traject rijdt tussen Breda en Roosendaal en die kwam letterlijk dit op het spoor. Die zag dat een bedrijf dit aan het afbreken was en nam contact op met mij en zei: Dit is misschien wat voor jou. En zo geschiedde', aldus Van der Veen.
Jos van der Veen poseert trots voor de stukken rails in zijn tuin
Jos van der Veen poseert trots voor de stukken rails in zijn tuin © RTV Noord \ Jeroen Willems

Gaat verder dan een hobby

Van der Veen is machinist bij de Nederlandse Spoorwegen en ook nog vrijwilliger bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Met een trein in de tuin tilt hij zijn hobby naar een nieuw niveau.
'Ja, het is een beetje uit de hand gelopen', constateert Van der Veen. 'Het is altijd mijn hobby geweest. Ik ben trouwens een laatbloeier. Ik ben pas op mijn dertigste machinist geworden, maar het verveelt geen dag en om het nog leuker te maken heb ik dit nu in de tuin ', lacht Van der Veen.
Van der Veen hoopt dat zijn project volgend jaar zomer klaar is. Het is de bedoeling dat de trein ook een klein stukje kan rijden over het spoor.
Machinist krijgt 180 meter treinspoor in eigen tuin