Gasberaad gaat in ieder geval door tot jaarwisseling; verdere toekomst onzeker

© Jos Schuurman / FPS /Archief
De toekomst van het Groninger Gasberaad is ongewis. Na het aangekondigde vertrek van secretaris Susan Top hebben het bestuur en de leden besloten door te gaan tot 1 januari 2022, maar of er daarna nog een Gasberaad is? Dat moet binnen een paar maanden blijken.
Op 1 oktober neemt Susan Top na zeven jaar afscheid van het Gasberaad. De voorvrouw van de organisatie stopt omdat ze vindt dat het Gasberaad op dit moment te weinig invloed kan uitoefenen om de situatie van Groningers te verbeteren.

Niet meer te verantwoorden

‘Ik kan het voor mezelf niet meer verantwoorden om nu medeverantwoordelijk gehouden te worden (want je bent geïnformeerd en dus ‘betrokken bij’) voor deze chaotische brij aan regelingen en subsidies', zei Top begin juli bij de aankondiging van haar afscheid. 'Terwijl de echte problemen nog steeds niet adequaat kunnen worden opgelost.’
Top neemt volgende week afscheid met elke dag een wandeltocht door het aardbevingsgebied. In de avonden praat ze met mensen in verschillende dorpshuizen.
Het Groninger Gasberaad is een samenwerking van maatschappelijke organisaties waarbij zoveel mogelijk sectoren zijn vertegenwoordigd. Elke sector bepaalt zelf welke organisatie hen vertegenwoordigt in het Groninger Gasberaad. Het Gasberaad heeft zich sinds de oprichting actief ingezet voor de belangen van gedupeerden op het gebied van schade en versterking en toekomstperspectief.
Naast het vertrek van Top, nemen ook medewerkers Jolanda Jager en Anja Vink afscheid van het Gasberaad. Zij werkten jarenlang nauw samen met Top en delen haar mening dat het steeds moeilijker is invloed uit te oefenen op het beleid.

Kritisch kijken naar de rol

Hoe dan verder? 'Daar kan ik heel kort over zijn', zegt voorzitter Jan Wigboldus. 'Er is een commissie benoemd uit de maatschappelijke organisaties die onze leden zijn en die commissie gaat constructief en kritisch bekijken wat onze rol na 1 januari 2022 kan zijn.'
'Dit jaar maken we gewoon af, maar dan met andere mensen. Begin november moet er een beslissing vallen. Het bestuur neemt die beslissing, maar ik ga ervan uit dat het advies van de commissie richtingbepalend zal zijn.'