Stadse PvdA trapt op rem bij betaald parkeren: 'Het autogebruik neemt gewoon toe!'

Een parkeerautomaat in Stad
Een parkeerautomaat in Stad © Nico Swart/RTV Noord
De PvdA in de gemeente Groningen waarschuwt voor een tweedeling in de samenleving als het gaat om betaald parkeren. 'Natuurlijk moet de stad groener, maar er moet geen quotum komen voor een aantal auto's in de wijk. Want het autogebruik neemt gewoon toe', zegt raadslid Jan Pieter Loopstra.
Loopstra reageert daarmee op een zinnetje in een toekomstplan van de gemeente. Het stuk geldt als leidraad voor toekomstige plannen: er staat beschreven hoe wegen in de stad er later uit moeten zien. De stad wordt, als het aan het huidige college van GroenLinks, PvdA, D66 en CU ligt, een stuk groener dan nu het geval is.

'Gewoon met auto naar werk'

De auto moet daarvoor wijken, valt te lezen. 'Het terugdringen van parkeren en daarmee herwinnen van de openbare ruimte is mogelijk door (...) een quotum te stellen op vergunningen', staat in het stuk. Zo zou er mogelijk nog maar voor 80% van de parkeerplaatsen een vergunning worden verleend. Dat schiet Loopstra in het verkeerde keelgat: hij vreest dat mensen hun auto straks niet meer in de straat kunnen parkeren.
'Mensen moeten gewoon met de auto naar hun werk kunnen', zegt het raadslid. 'Daarin ben ik het eens met de PVV (die eerder in de vergadering een soortgelijk standpunt innam, red.). Je moet parkeren als gemeente gewoon faciliteren: één- en tweeverdieners moet je de stad niet uit jagen', zegt Loopstra.
'Ik ben bang dat, als de ideeën van het college worden ingevoerd, je een tweedeling krijgt voor wat betreft parkeren. Aan de ene kant van de straat heb je dan mensen met een oprit die hun auto prima kwijt kunnen. Aan de andere kant heb je sociale woningbouw. Die bewoners kunnen hun auto niet meer voor de deur zetten omdat ze in een straat wonen waar meer ruimte is gemaakt voor groen en spelen. Dat vinden we niet rechtvaardig.'
'De auto wordt steeds meer gezien als tegenstander van de openbare ruimte', besluit Loopstra. 'Maar de PvdA vindt dat de auto onderdeel van de openbare ruimte is. Daar moet je maar gewoon een plek aan geven.'

'Niet automatisch in openbare ruimte parkeren'

Wethouder Roeland van der Schaaf (ook PvdA), zegt namens het college dat hij niet wil dat er een tweedeling komt op het gebied van het parkeren van auto's.
'Dat is precies wat we niet willen', zegt hij. 'Maar we willen wel op een fundamenteel andere manier met de straten in de stad en de dorpen omgaan. Het automatisme dat je de auto altijd in de openbare ruimte kwijt kan, zal genuanceerd moeten worden. In de toekomst is dat misschien nodig om bepaalde normen te halen.'